Fornemmelse for dybet
95 år i dag: Dybhavsforskeren Torben Wolff har ydet sit til at afsløre havets hemmeligheder.
Det er alt for lidt med 70 linjer, når man skal beskrive det 95 år lange og spændende liv, som emeritus, docent, dr.phil. Torben Wolff har haft. Derfor kan dette miniportræt af dansk – ja, hele verdens – dybhavsforsknings ”grand old man” kun omtale en beskeden del af det, som han har opnået.
Selv har Torben Wolff i Københavns Universitets Årsberetning tidligere udpeget en begivenhed den 21. juli 1951 på havforskningsskibet ”Galathea” som højdepunktet i karrieren. Da et trawl med levende dyr blev trukket op fra en dybde på 10 km i Fillipinergraven, blev det for første gang påvist, at der kan eksistere liv overalt i havets dybeste områder.
Torben Wolff har været direktør for både Danmarks Akvarium og Zoologisk Museum. Han har været formand for Eventyrernes Klub og medlem af Verdensnaturfondens bestyrelse. Han har desuden udgivet stribevis af bøger, forskningsresultater – samt modtaget en række priser.
Og hvad er så det mest dramatiske øjeblik i Torben Wolffs karriere? I 1966 blev han inviteret til at deltage i en af verdens første dybhavsdykninger. Halvvejs på vej ned til 4.300 meters dybde lød der en dump lyd, og de to franske medrejsende begyndte at lede efter fejlen. Efter nogle hektiske minutter viste det sig dog kun at være en projektør, som var blevet knust af vandtrykket, og 11 timer senere var Torben Wolff tilbage og kunne indånde den friske luft – heldigvis for ham og havforskningen.
Torben Wolff er stadig i vigør og kommer tre dage om ugen på Zoologisk Museum. Han tager dog ikke længere cyklen på arbejde. Det stoppede han med som 86-årig.