Nekrolog: Den rationelle juras fortaler

Gennem hele sit liv insisterede Vagn Greve på rationelle argumenter for lovgivning. Det gjorde ham ikke altid populær.

Artiklens øverste billede
Vagn Greve mente, at han som universitetslærer havde pligt til at bidrage til strafferetslige debatter med sin ekspertviden. Det gjorde ham ikke altid populær, men respekteret var han. Arkivfoto: Steen Wrem

Strafferetseksperten Vagn Greve formåede ofte at provokere i den offentlige debat. Eksempelvis i 2009 da han i en kommentar til Enhedslistens forslag om at legalisere sex mellem søskende gik skridtet videre og sagde til Metroxpress:

»Efter min opfattelse burde vi afkriminalisere sex mellem far og datter, så længe de begge er myndige, og forholdet er frivilligt.«

Det var mildt sagt en eksplosion af en udtalelse, men den viser meget om, hvilket menneske Vagn Greve var.

Han opfordrede nemlig ikke til sex mellem far og datter, men argumenterede rationelt mod unødvendig lovgivning. Nøglen her er frivillighed, og risikoen for genetiske misdannelser havde han også argumenter imod. Risikoen for, at far og datter skulle få et barn med misdannelser, er fem til otte pct. højere, når forældrene er blodbeslægtede, forklarede Vagn Greve, men når Danmark gennem mange år har tilladt folk med genetiske defekter at få børn, selvom risikoen for at de genetiske defekter videreføres er 50 pct, hvad er så argumentet for at forbyde far og datter at få børn, hvor risikoen er væsentligt mindre?

Retspositivist

I jura skelner man groft sagt mellem en naturretslig og retspositivistisk tilgang til paragraffer og strafspørgsmål, og Vagn Greve tilhørte sidstnævnte kategori. Jura skal være rationelt begrundet og ikke blot tage udgangspunkt i følelser om rigtigt og forkert. Den tilgang til jura fik han nærmest ind med modermælken.

Vagn Greve voksede op på en grundtvigiansk ungdomsskole, hvor hans far var forstander. Herfra tog han en humanistisk grundholdning med ud i livet, og da han senere fik sommerferiejob i et ungdomsfængsel, kunne han med egne øjne se, at strenge straffe ofte ikke virker efter hensigten. I hvert fald ikke, hvis hensigten er at afrette forbrydere.

I 1965 blev Vagn Greve cand. jur. fra Københavns Universitet og blev straks ansat samme sted. Fra 1987 til 1992 var han professor i revision på Handelshøjskolen, men han vendte tilbage til Københavns Universitet i 1992, hvor han fungerede som professor i strafferet.

Herfra har han deltaget i offentlige debatter, hvor han bl.a. har kæmpet for frihedsrettigheder og mod forskellige politikeres hang til at skrue op for strafferammer, selvom Vagn Greve ikke kunne finde undersøgelser, der kunne dokumentere, at strengere straffe giver færre forbrydelser.

Lovgivningen skulle være rationel, mente Vagn Greve, og det mente han højt og tydeligt hele livet igennem. Det gjorde ham ikke lige populær i alle kredse, men overalt blev han respekteret.

Vagn Greve blev 76 år gammel.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.