Lisbeth Zornig: Esbjerg har et ledelsesproblem

Ansvaret i sagen om det svigtede søskendepar i Esbjerg ligger hos politikerne, mener Lisbeth Zornig.

Artiklens øverste billede
Lisbeth Zornig Andersen har mange erfaringer i arbejdet med udsatte familier.

Lisbeth Zornig Andersen har om nogen forstand på at arbejde med socialt udsatte familier, og i foråret udgav Huset Zornig en rapport om nomadefamilier som sociale flygtninge.

Rapporten omhandlede 17 socialt udsatte familier, og den viser, at de sociale myndigheder kendte til alle 17 familier, men ofte bliver der først grebet ind, når politiet bliver indblandet.

I den aktuelle sag fra Esbjerg var kommunen allerede blevet advaret af familiens tidligere bopælskommune, som havde forberedt en tvangsfjernelse af børnene. Men det fulgte Esbjerg Kommune ikke op på, og derfor blev de to børn først fjernet fra familien, da den otteårige dreng blev indlagt med en promille på 2,57.

Politisk ansvar

Der har været meget kritik af sagsbehandlingen undervejs, men hvis man spørger Lisbeth Zornig, så ligger ansvaret ikke hos den enkelte socialrådgiver. Det ligger derimod hos borgmester Johnny Søtrup (V) og de andre folkevalgte i kommunen.

”Det nytter simpelthen ikke noget, at vi skal etablere mere kontrol af den enkelte socialrådgiver. Hvis der skal være sanktioner, så må vi kræve, at det er overfor den politiske ledelse. Johnny Søtrup og lokalpolitikerne i Esbjerg sidder med ansvaret. De skal definere retningen og visionerne i kommunen, og så skal de styre økonomien. Og så skal de være ledere for deres embedsværk. For mig at se, så går disse ting galt på ledelsesniveauet," siger Lisbeth Zornig.

Hun mener ikke, at det er lovgivningen som trænger til en justering. Det er derimod ledelsen, som skal tage mere ansvar for det daglige arbejde med socialt udsatte familier.

"Eminent dårlig ledelse"

Lisbeth Zornig Andersen er ikke imponeret over ledelsen af området med udsatte børn i Esbjerg Kommune.

”Et eksempel på et håbløst ledelsesinitiativ, som Søtrup har lavet, er, at han har været ude i offentligheden og true med at fyre samtlige ansatte i familieafdelingen, hvis de bruger flere penge på udsatte børn. Det er eminent dårlig ledelse," siger Zornig.

Hun henviser til et byrådsmøde, hvor borgmesteren blandt andet sagde, at det kunne være en mulighed at skifte hele administrationen på familieområdet ud.

Men Listbeth Zornig Andersen mener ikke at trusler om fyringer er vejen frem.

”Det skaber et meget dårligt arbejdsmiljø i en i forvejen presset hverdag for medarbejderne,” siger hun.

Hun bakkes op af Lektor Simon Thorbek, der har undervist i socialret på professionshøjskolen Metropol i mange år.

”Det gør det svært for sagsbehandlerne at træffe beslutning om at bruge penge. Det er meget problematisk, at de alle sammen er blevet truet med fyring, for det har selvfølgelig konsekvenser for, hvilke sager man går ind i, og hvilke der bare får lov at lægge, fordi man er bange for, at økonomien skrider,” siger han.

Social revision

Zornig har et forslag til, hvordan man kan nedbringe antallet af sager i fremtiden.

”Jeg har en drøm om, at vi etablerer en social revision. Ligesom vi har økonomiske revisorer, som tager ud og laver eksterne revideringer af regnskaber, så kunne vi også sagtens ansætte nogen til at tage regelmæssige stikprøver i de enkelte kommuner, for at se om ledelsen overholder lovgivningen,” siger Lisbeth Zornig Andersen.

Det har ikke været muligt at træffe borgmester Johnny Søtrup eller Esbjerg Kommunes kommunikationschef, Thomas Reil, for en kommentar til kritikken.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.