Annonce
Indland

Ville du sætte dig ved siden af Hans Jørgen?

Fordomme: Mange mennesker undgår kontakt med personer med handicap, fordi de bliver forlegne eller utilpasse, fastslår Det Centrale Handicapråd.

Hans Jørgen Møller oplever ofte, at folk undgår at sætte sig ved siden af ham, når han er ude. Foto: Nikolai Linares

Hans Jørgen Møller er 1,17 meter høj. På grund af mange års slidgigt kører han altid rundt på en trehjulet scooter, som gør, at han selv kan komme fra sted til sted.

Men når den 64-årige Hans Jørgen Møller er ude i offentligheden – i toget, på restaurant, til koncerter – får han oftest lov til at sidde i fred. I hvert fald så længe, der er andre ledige pladser at vælge mellem.

»Stolen ved siden af mig er næsten altid den sidste, der bliver optaget. Så plejer jeg at sige: ”Bare rolig, det smitter ikke” – du ved, for at afmystificere tingene med lidt humor,« siger Hans Jørgen Møller.

»Men det er klart, at hvis jeg tænker for meget over det, kan jeg da godt blive ked af det.«

Hans Jørgen Møllers situation er langt fra enestående.

»Det er jo ikke af ond vilje«

Ifølge en ny rapport, som Det Centrale Handicapråd netop har udarbejdet i forbindelse med regeringens handicappolitiske handlingsplan, er det ganske udbredt, at danskerne undgår kontakt med mennesker med handicap – simpelthen fordi man bliver forlegen, utilpas eller er bange for at gøre noget forkert.

»Det er desværre temmelig udbredt, fordi man bliver usikker på, hvordan man skal agere. Det er jo ikke af ond vilje, men det er et spørgsmål om frygt for det ukendte,« siger formanden for Det Centrale Handicapråd, Tue Byskov Bøtkjær.

Rapporten, der for første gang har samlet al væsentlig nyere dansk og international forskning om holdningerne til personer med handicap, er udarbejdet som et oplæg til en kommende holdningsstrategi, der skal forsøge at påvirke befolkningens fordomme og holdninger over for mennesker med handicap. Og ifølge forskningen er der nok at tage fat på:

Vælger et andet sæde

Blandt andet viser undersøgelser, at 37 pct. af danskerne ikke ville sætte sig ved nabobordet til en spastiker eller udviklingshæmmet på en café, mens 60 pct. helst undgår at sidde ved siden af eller over for en spastiker eller udviklingshæmmet på en længere togtur.

Seniorforsker på SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Steen Bengtsson genkender også billedet af, at mange såkaldt almindelige danskere holder afstand til mennesker med handicap.

»Mange har lidt berøringsangst eller er bange for at stå i en situation, hvor man pludselig skal blande sig eller hjælpe til med noget, der kan føles grænseoverskridende. Så kan det være nemmere at holde sig væk,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Medierne er for ærbødige over for EU-systemet

Ikke mindst tilhængere af EU bør betragte systemet – herunder Jean-Claude Juncker – både kritisk og årvågent.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her