Akkari: Stormoske-projekt er ”dybt usympatisk”

En stormoske i Danmark er en god idé, men den må bygge på demokratiske værdier, mener Ahmed Akkari.

Artiklens øverste billede
Den nye stormoské på Rovsingsgade indvies torsdag. Mange politikere har valgt at blive væk.

Torsdag bliver Danmarks første stormoske indviet i København. En moske, som er ganske kontroversiel, fordi det konservative styre i oliestaten Qatar har lagt 150 mio. kr. i bøtten til opførelsen af moskeen, og fordi kritikerne har antydet en forbindelse mellem Dansk Islamisk Råd, der står for opførelsen af stormoskéen, og Det Muslimske Broderskab.

Til indvielsen har mange af Københavns politikere valgt at holde sig væk, fordi de ikke kan stå inde for de værdier, styret i Qatar står for. En holdning, den tidligere imam Ahmed Akkari deler til fulde.

"En stormoske i Danmark er grundlæggende en god idé, fordi det sender et godt signal, men den må bygge på demokratiske værdier," siger Ahmed Akkari under en høring i Folketingets integrationsudvalg, hvor han onsdag formiddag var inviteret til at holde oplæg om radikalisering i Danmark.

"Det ser sgu meget fredeligt ud"

Ahmed Akkari er desuden ude med riven over for politikere og andre i det officielle Danmark for at forsømme at forholde sig kritisk til hensigterne bag stormoskeprojektet, men blot tale med imamerne og tage deres ord for gode varer.

"Det er et dybt usympatisk projekt. I tager deres lag af flødeskum og siger ”det ser sgu meget fredeligt ud”, selv om jeg ved, at det har noget med Det Muslimske Broderskab at gøre," lyder det fra Ahmed Akkari.

Islamisk råd afviser forbindelse

Dansk Islamisk Råd har over for Jyllands-Posten afvist at have noget med Det Muslimske Broderskab, som bl.a. den afsatte præsident i Egypten, Mohammed Mursi, er medlem af, at gøre.

Foreningens talsmand, Mohamed al Maimouni, siger til Jyllands-Posten, at han finder det ærgerligt, at spidserne bliver væk fra indvielsen.

"Det er en meget negativ indikation, man har sendt til en del af samfundet," lyder det fra Mohamed al Maimouni.

Justitsministeren kommer ikke

Mens der fra listen over inviterede gæster er mange, der har valgt at melde fra til indvielsen. Partilederne Anders Samuelsen (LA) og Kristian Thulesen-Dahl (DF) samt Venstres politiske ordfører Inger Støjberg har udtalt, at de tager afstand fra styret i Qatar og ikke vil støtte de holdninger, der potentielt kan blive luftet inden for moskeens mure.

Heller ikke justitsminister Karen Hækkerup (S) vil dukke op, men selve opførelsen af stormoskeen har hun ikke noget imod.

"Jeg deltager heller ikke i nogen som helst åbning, men det betyder ikke, at jeg ikke synes, at man har ret til et bedehus. Problemet sidder ikke i mursten, de sidder i de mennesker, der kommer et bestemt sted," siger justitsministeren.

Cekic: Jeg har ingen problemer

SF's Özlem Cekic, derimod, dukker op til indvielsen, som hun glæder sig til at deltage i.

"Jeg er ikke tilhænger af Qatars styreform eller kvindesyn, men jeg har ikke problemer med at besøge den nye moske, selvom det er medfinansieret fra Qatar. Ligesom jeg ikke har problemer med at besøge Operahuset, selv om det er Mærsk, der har finansieret det. Jeg bliver ikke Mærks tilhænger af den grund," siger Özlem Cekic.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.