Talsmand: Homoseksuelle er syge

Udtalelser om homoseksuelle vækker forargelse blandt politikerne.

Artiklens øverste billede
Selv om den nye stormoské i København signalerer åbenhed og taler om at tilpasse sig samfundet, fastslår talsmand Mohamed al Maimouni, at homoseksuelle inden for islam er at betragte som syge. Foto: Cécile Smetana

Dansk Islamisk Råd, der står bag Danmarks første stormoské med indvielse torsdag, melder nu klart ud om sit syn på homoseksuelle.

Homoseksualitet er forkert og at betragte som en sygdom, siger rådets talsmand, Mohamed al Maimouni.

»Inden for islam er homoseksualitet noget, der er forkert, selvfølgelig. Da betragter man det ligesom, at man er syg. F.eks. i Dansk Islamisk Råd har vi haft et tilfælde med en homoseksuel, der kom til os. Han ville gerne snakke om homoseksualitet. Det gør vi med åbne arme. Man kan sagtens få rådgivning, hvis man selv har lyst til at komme ud af den situation, man er i. Men i Koranen er homoseksualitet det, man kalder haram – forbudt – det er det,« siger Mohamed al Maimouni, der tilføjer, at alle er velkomne i moskéen, og at man ikke står i døren og spørger om seksuel eller religiøs orientering.

Hvad mener du? Er homoseksualitet forkert?

»Jeg mener det, der står i religionen, selvfølgelig.«

Udtalelserne fra den nye stormoské på Nørrebro i København om, at homoseksuelle er syge, vækker forargelse blandt politikere fra både rød og blå blok.

Integrationsminister Manu Sareen (R) kalder udtalelserne »totalt langt ude«.

»At homoseksualitet skulle være en sygdom, er en fuldstændig absurd påstand, og jeg synes, det er direkte sørgeligt, når en fremtrædende person inden for islam står frem og siger sådan noget sludder i dagens Danmark. For mig er det helt centralt, at mennesker i det danske samfund bliver bedømt på, hvad de gør, og ikke hvordan de ser ud, hvor de kommer fra, eller hvem de elsker,« siger Manu Sareen.

Han påpeger, at kultur og religion aldrig må bruges som undskyldning for at undertrykke almene menneskelige rettigheder.

»Som denne udtalelse understreger, så er det forbundet med store tabuer og sanktioner at være homoseksuel i visse etniske minoritetsmiljøer. Derfor udbyder jeg her i efteråret en undersøgelse, der netop skal se på levevilkårene for denne gruppe,« siger Manu Sareen.

Socialdemokraternes integrationsordfører, Mette Reissmann, er enig.

»Det er uacceptabelt og diskriminerende, at man mener, at homoseksualitet er en sygdom,« siger Mette Reissmann, der tilføjer, at manglen på anerkendelse af homoseksuelle ikke kun findes i moskéerne.

Mohamed al Maimouni, talsmand for Dansk Islamisk Råd: »Jeg mener det, der står i religionen, selvfølgelig.« Foto: Cécile Smetana

Inger Støjberg, Venstres politiske ordfører, siger:

»Det er stærkt bekymrende, at vi nu får en stormoské, der åbenlyst har et had til homoseksuelle. Det er slet ikke foreneligt med de værdier, som vi har i Danmark, hvor der skal være plads til alle uanset seksuel orientering.«

DF: Indflydelse fra Qatar

Martin Henriksen, integrationsordfører for Dansk Folkeparti, peger på, at hans parti på Københavns Rådhus gik imod den lokalplan, der muliggør moskéen, ligesom Dansk Folkeparti også har foreslået at sætte en stopper for udenlandsk finansiering af danske moskébyggerier. Han mener, at udtalelserne er uacceptable og et eksempel på, at det konservative styre i Qatar med donationen på 150 mio. kr. til byggeriet af moskéen gør sin indflydelse gældende.

»Der må være nogle danske politikere, der har en grim smag i munden over, at vi ikke fik bremset denne stormoské i tide,« siger Martin Henriksen, der også ser Qatars »fundamentalistiske udlægning af islam« slå igennem ift. kvindernes stilling i moskéen.

Kvinder og mænd skal således benytte hver sin indgang til moskéen, og kvinderne sidder afskærmet på en balkon.

Men selv om Dansk Islamisk Råd ifølge Mohamed al Maimouni forsøger at tilpasse sig det danske samfund, vil man ikke ændre på dette, for det har intet at gøre med ligestilling, siger han. Der er tale om en rent praktisk foranstaltning; en smuk kvinde kan nemlig lede mændenes tanker hen på noget helt andet end formålet med at gå i moskéen, siger han.

»Hovedmeningen med bønnen er, at man skal koncentrere sig, fordi man prøver at skabe en relation med gud. I vores bedeform laver vi masser af bevægelser. Hvis du lige pludselig står ved siden af en kvinde, som ligger ved siden af dig eller praktiserer sin bøn foran dig, så vil den koncentration forsvinde,« siger Mohamed al Maimouni, der tilføjer, at man ikke behøver at bruge samme indgang for at føle sig ligestillet.

Ifølge ham er kvinderne med i alle møder, beslutningsprocesser og i bestyrelsen for Dansk Islamisk Råd:

»Det eneste sted, hvor kvinder skal være bag mænd, er af logiske årsager, når de skal praktisere deres bøn.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.