V: Karaktererne skal fortsat være i fokus

Hvis karaktererne bortfalder, vil de studerende, der har gode talegaver, få et forspring, mener Venstre.

Langt flere studerende vil de kommende år blive optaget på en videregående uddannelse uafhængigt af deres karaktergennemsnit, skriver Jyllands-Posten.

En række universiteter og professionshøjskoler er klar til at indføre blandt andet optagelsessamtaler, motiverede ansøgninger og adgangsprøver som erstatning eller supplement til ansøgernes karaktergennemsnit fra gymnasiet.

Men det er vigtigt, at karaktererne fortsat er i fokus, mener Venstres forskningsordfører, Esben Lund Larsen.

- Det er helt afgørende, at der ikke sniger sig en holdning ind i det danske uddannelsessystem, at "det går nok, jeg kan jo altid komme til en optagelsessamtale", siger han og fortsætter:

- Det, man risikerer, er, at dem med gode talegaver eller dem, der kommer fra en stærk uddannelsesmæssig baggrund, vil være foran på point. Derfor er optagelsesprøver også fint, fordi det synliggør, hvad den studerende kan, siger han.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) har indkaldt uddannelsesinstitutionerne til en konference om nye optagelsesformer:

- Når hver tredje studerende på et tidspunkt falder fra det studium, de er begyndt på, kan vi ikke være bekendt ikke at nytænke den måde, vi optager på. Det er et nederlag for de studerende, og det er dyrt for samfundet, siger hun til Jyllands-Posten.

Syddansk Universitet vil i 2017 optage 25 procent af de studerende via optagelsessamtaler, og på sigt er ambitionen at optage samtlige ansøgere efter en samtale.

Tiltaget skal ses som en investering, der vil tjene sig ind i kraft af et lavere frafald, siger universitetets studiechef, Morten Hansen.

Også flere professionshøjskoler regner med, at optagelsessamtaler vil erstatte karakterkrav, for eksempel på pædagoguddannelsen.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.