Ny forening vil gøre alle danskere til organdonorer

Én dansker dør hver tiende dag på grund af donormangel.

Artiklens øverste billede
Den nystiftede forening 7Liv vil gøre alle danskere til organdonorer fra fødslen.

En undersøgelse, som blev offentliggjort for nylig, viser, at én dansker dør hver tiende dag på grund af mangel på nye organer.

Blandt andet derfor vil en ny forening gøre alle danskere til organdonorer fra fødslen.

I spidsen for foreningen står to forskere i medicin, en eks-politiker, en nyredonor samt en nyretransplanteret journalist. De kæmper for at fjerne ventelisterne til organtransplantation. Organdonationsdebatten har alt for længe handlet om etiske hensyn til de afdøde. Det er på tide at skifte etisk fokus til de liv, der kan reddes, mener Foreningen 7Liv.

Tilmelding til nyrebank

Udover at alle danskere skal være organdonorer fra fødslen, skal det være muligt at tilmelde sig en særlig nyrebank, hvor man kan donere sin ene nyre i levende live til et fremmed menneske.

Debatten om organdonation har alt for længe handlet om etikken for de afdøde i stedet for praktikken i at holde de levende i live, men det fokus skal ændres ifølge den nystartede forening 7Liv.Målet er, at ventelisterne til et nyt organ nedbringes og på sigt udryddes:

"Organdonation er ikke bare en etisk diskussion – det er en sundhedspolitisk opgave. En opgave, der sikrer livet for dem, der lever med en livstruende sygdom. Et behandlingstilbud, der kun kan tilbydes, når der er nok organer til rådighed. Derfor er der brug for politisk handling for at nedbringe ventelisterne. Første skridt er, at Folketinget får realiseret den længe ventede handlingsplan for organdonation," siger formand for foreningen 7Liv, nyredonor og tidligere MEP, Karin Riis-Jørgensen.

Problematisk med lidt fokus

Peter J. Hancke Rossel er bestyrelsesmedlem i 7Liv og lektor emeritus i medicinsk videnskabsteori ved Københavns Universitet:

"Jeg mener, det er problematisk, at der gennem årene har været så lidt fokus på hensynet til de personer, hvis liv og livskvalitet afhænger af, at der er tilstrækkeligt med organer til rådighed," siger han.

Offentlige kampagner har alt for længe blot bedt danskerne om at tage stilling til organdonation. Det udgangspunkt undrer Karin Riis-Jørgensen.

Danskerne skal ikke tage stilling til passiv rygning

”Beder vi også danskerne om at tage stilling til passiv rygning? Tage stilling til om man må køre for stærkt på vejene? Nej. Her beder vi befolkningen om at gøre, hvad der er rigtigt og fornuftigt og gøre det, som redder liv. Vi skal ikke bede danskerne om tage stilling til organdonation. Vi skal bede dem om at sige ja og fokusere på de levende og på de liv, som kan reddes ved at flere danskere donerer deres organer," siger formanden.

Foreningen arbejder for, at alle danskere fødes som potentielle organdonorer, så organdonation bliver et aktivt fravalg – og ikke et tilvalg som i dag:

"På den måde mister vi ikke livsvigtige organer, og samtidig får vi som samfund en fælles forståelse og anerkendelse af, at organerne vil komme et levende menneske til gode," siger Karin Riis-Jørgensen.

Ved udgangen af 2013 ventede 421 danskere på et nyt organ. Samme år døde 32 danskere, mens de ventede på et nyt organ. Og mens næsten ni ud af ti danskere synes, at organdonation er en god ide, har kun fire ud ti har meldt sig som donorer.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.