13 danskere på vej til EU

EU-valg: De personlige stemmer er talt op. Danskerne har udpeget de 13 politikere, der i de kommende fem år skal repræsentere Danmark i EU-Parlamentet.

465.758 personlig stemmetal, Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti

Dansk Folkepartis 33-årige spidskandidat, Morten Messerschmidt, har sat en ny rekord for antallet af personlige stemmer ved noget dansk valg nogensinde.

Messerschmidt fik 465.758 personlige stemmer og slog dermed den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen – der blev kendt for at sige om Dansk Folkeparti , at »uanset hvor mange anstrengelser man gør sig – set med mine øjne – stuerene, det bliver I aldrig!«

Poul Nyrup Rasmussens rekord fra 2004 var på 407.966 stemmer ved valget til EU-Parlamentet.

Messerschmidt er begejstret for at overhale Nyrup og mener, at vælgeropbakningen »virkelig kommer til at betyde noget, når man begiver sig rundt i EU-systemet«.

Nyrup Rasmussen ønsker ikke at kommentere, at EU-skeptikeren Messerschmidt har overtaget rekorden. Ved EU-valget i 2009 fik Morten Messerschmidt 284.500 personlige stemmer.

Det rekordhøje antal personlige stemmer cementerer, at valget til EU-Parlamentet vil skrive sig ind i historiebøgerne som en jordskredssejr til Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt, der støvsugede Danmark for mere end hver fjerde stemme og for første gang gjorde DF til landets største parti ved et landsdækkende valg.

De øvrige partiers spidskandidater blev tromlet ned af Messerschmidt, der med sit valgslogan, ”Mere Danmark, mindre EU”, havde et solidt greb i vælgerkorpset fra valgkampens begyndelse.

Efter triumftoget for de danske EU-skeptikere, der også giver genlyd i internationale medier, er det store spørgsmål nu, om Messerschmidt kan omsætte DF’s fire mandater til reel indflydelse i parlamentet, hvor beslutninger fortrinsvis træffes hen over midten mellem EU-venlige partigrupper.

Messerschmidts mange valgløfter om et velfærdsforbehold og øget grænsekontrol er en sag for Folketinget og ikke parlamentet.

Allerede mandag fløj Messerschmidt til Bruxelles for at indlede forhandlinger om et gruppemedlemskab. Messerschmidt har siden 2009 siddet i gruppen Europæisk Frihed og Demokrati (EFD), men han drøfter et muligt samarbejde med britiske konservative i ECR-gruppen. Det er dog langtfra sikkert, at DF bliver lukket ind i varmen, fordi nogle briter, som det også var tilfældet efter valget i 2009, er skeptiske overfor DF’s tidligere antiislamiske retorik. Messerschmidts gruppevalg er afgørende for DF’s indflydelse, men også for hvordan partiet vil blive opfattet både ude og hjemme. Han har på forhånd afvist at samarbejde med franske Front National og andre rabiate eller højreekstreme partier.

170.739, Jeppe Kofod,  Socialdemokraterne


Hvis man ikke kendte til Jeppe Kofods bornholmske ophav inden Europa-Parlamentsvalget, blev det tydeligt, da de personlige stemmer blev optalt. For hjemme på klippeøen i Østersøen gik hele 5.121 af Socialdemokraternes 6.042 stemmer direkte til partiets spidskandidat. Men på trods af den massive opbakning fra fødeøen, er Socialdemokraterne gået tilbage på landsplan og får tre mandater i stedet for de fire, som partiet havde håbet på.

For 40-årige Kofod betyder søndagens valg, at han skal udskifte mange år i landspolitik med EU-politik. Et felt, der dog langtfra er ukendt for ham. For i løbet af årene, siden Kofod blev valgt til Folketinget i 1998, har han bl.a. fungeret som partiets udenrigsordfører. I parlamentet vil han placere sig i den socialdemokratiske S&D-gruppe, der før valget var den næststørste gruppe. Her vil han særligt fokusere på at nedbringe ungdomsarbejdsløsheden ved at gøre ungdomsgarantien reel, at tøjle den finansielle sektor og at stoppe multinationale virksomheders skattesnyd.

64.495,  Christel Schaldemose, Socialdemokraterne  

I parlamentet har Schaldemose placeret sig i den socialdemokratiske S&D-gruppe, som er parlamentets næststørste. Her har hun især været optaget af forbrugerbeskyttelse med fokus på at sikre produkter og forbrugeres rettigheder. Et fokus, som hun også vil bevare i de næste fem år, hvor både internethandlen og mobilpriserne skal under luppen, hvis det står til Schaldemose.

Under valgkampen gjorde Schaldemose sig bemærket ved at anbefale borgerlige vælgere at stemme på Bendt Bendtsen (K).

26.970, Ole Christensen, Socialdemokraterne

Den 59-årige jyde har en mangeårig kommunalpolitisk karriere bag sig. I 1989 blev han medlem af byrådet i Brovst Kommune, hvor han sad frem til 2004. Undervejs var han fra 1998-2002 borgmester i kommunen. Da han forlod lokalpolitikken i 2004 var det for at drage til Bruxelles på et mandat til Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne. En tjans, som Ole Christensen har haft siden.

Det er især arbejdsmarkedspolitikken, der har Ole Christensens opmærksomhed. I den kommende femårige periode bliver det ordentlige arbejdsvilkår for alle lønmodtagere i hele EU og bekæmpelse af social dumping, som bliver Ole Christensens mærkesager.

Ole Christensen vil sætte sig i gruppen af europæiske socialdemokrater, S&D-gruppen, som bliver parlamentets største fraktion.

151.274, Bendt Bendtsen, De Konservative

Trods en tilbagegang i forhold til 2009 udråbte den konservative partiformand, Lars Barfoed, resultatet som en sejr og et bevis for, at K er ved at genvinde sin styrke. Bendtsen blev dog godt hjulpet på vej af bilagskrisen i Venstre, sin egen høje troværdighed hos vælgerne og den mere EU-skeptiske linje, som De Konservative har anlagt med et forsvar for danske velfærdsydelser og en hårdere linje over for udenlandske kriminelle. Bendtsen vil nu fortsætte kampen for sine mærkesager i EU, bl.a. bedre vilkår for erhvervslivet og skabelsen af job og vækst. Bendtsens store styrke i EU er et stort netværk og mange års erfaring.

136.388, Ulla Tørnæs, Venstre

I første omgang valgte hun dog andre græsgange og stillede op som Venstres borgmesterkandidat i Holstebro i november, men tabte til den siddende socialdemokratiske borgmester. Derfor kom det belejligt for Tørnæs, da Venstres spidskandidat til Parlamentet, Ellen Trane Nørby, blev gravid, så pladsen øverst på partilisten blev ledig. Men selv om Tørnæs var partiets spidskandidat, fralagde hun sig søndag ansvaret for partiets tilbagegang. I parlamentet vil Tørnæs placere sig i den liberale ALDE-gruppe, hvor hendes mission bliver at sikre vækst og flere arbejdspladser samt udbygge det indre marked.

48.882, Jens Rohde, Venstre

153.072, Margrete Auken, Socialistisk Folkeparti

Turbulensen nåede også til Bruxelles, da Emilie Turunen i 2013 tog sit SF-mandat med og skiftede til Socialdemokraterne. Efter mere end 40 år i politik, heraf 10 år som miljøets og forbrugernes forkæmper i EU-Parlamentet, har den 69-årige Auken et bedre greb i vælgerkorpset end de fleste partifæller derhjemme, også selv om hun er mere EU-positiv, end mange SF’ere bryder sig om. Hun har også lagt sig ud med partiledelsen ved at insistere på, at SF skal være i den grønne og ikke den røde gruppe i parlamentet. Auken blev første gang valgt ind i Folketinget for SF i 1979, og hun har siden 1972 været tilknyttet Frederiksberg Kirke som sognepræst.

63.673, Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU

Rina Ronja Karis politiske mission er at være »en prop mod den konstante magtoverdragelse, der finder sted fra Danmark til EU.« Ved søndagens valg kunne disse løfter dog kun trække ét mandat. De øvrige EU-skeptikere snuppede Dansk Folkeparti. I Parlamentet bliver hun en del af venstrefløjsgruppen, GUE/NGL, hvorfra hun bl.a. vil forsøge at bekæmpe social dumping og forringelser af velfærd. Venstrefløjsgruppen har dog sjældent afgørende indflydelse på beslutningerne. Allerede som 15-årig meldte hun sig ind i Folkebevægelsens Ungdom og var kandidat ved parlamentsvalgene i 2004 og 2009. Hun er tillige medlem af Enhedslisten.

8.315, Anders Vistisen, Dansk Folkeparti

Vistisen har tidligere arbejdet halvandet år som juridisk assistent for Messerschmidt, og DFU-formanden har under sin valgkamp ikke lagt skjul på, at han skal ned i parlamentet for at hjælpe Morten Messerschmidt med det arbejde, som han har stået for.

Byrådsmedlemmet fra Randers har dog også en personlig ambition om at kaste sig over EU’s udvikling inden for menneskerettighedsområdet og budgetkontrollen.

Tidligere har Folkebevægelsen mod EU’s Søren Søndergaard været kendt for sin kritiske overvågning af EU-budgettet, og den rolle ønsker Anders Vistisen nu at overtage.

Anders Vistisen indtræder i den EU-kritiske EFD-gruppe, efter at han i løbet af de seneste år har gjort sig bemærket med kontroversielle forslag om et stop for indvandring af muslimer i Danmark, afskaffelse af u-landsbistanden og nedlæggelse af EU-Parlamentet.

9.205, Rikke Karlsson, Dansk Folkeparti

Pladsen i parlamentet er blevet sikret efter god lokal opbakning i det nordjyske. Rikke Karlsson stormede ind som medlem af både byrådet i Rebild Kommune og regionsrådet ved efterårets valg.

Det nye parlamentsmedlem var kvinden, som satte gang i den meget omtalte ”Rebild-sag”, hvor hun anklagede en embedsmand for at lyve om den dårlige forvaltningskultur. Den 49-årige niece af partifællen Søren Espersen har igennem sin valgkampagne lagt stor vægt på den danske suverænitet over for EU. Der skal holdes fast i de fire forbehold, og det er ifølge Rikke Karlsson nødvendigt at begrænse EU’s indblanding i Danmark, hvor intet må sættes højere end grundloven.

Derudover vil Rikke Karlsson også arbejde for et dansk velfærdsforbehold, så Folketinget og ikke EU kan bestemme, hvem der kan modtage velfærdsydelser.

6.439, Jørn Dohrmann, Dansk Folkeparti 

På trods af at være en erfaren politiske herre, der har siddet i Folketinget siden 2001, var en plads i EU-Parlamentet nemlig langtfra givet. Men den store vælgertilslutning til liste O og det fjerde mandat gør, at Dansk Folkepartis miljøordfører nu skal være EU-politiker.

Netop miljøet og landbruget er to vigtige områder for Jørn Dohrmann. Han vil derfor kæmpe for en plads i landbrugs- og miljøudvalget.

Ligesom sine partikollegaer i Dansk Folkeparti har byrådsmedlemmet i Kolding Kommune været meget kritisk over for arbejdskraftens frie bevægelighed, som han finder skadende for medlemslandene.

Derfor vil Jørn Dohrmann fortsat arbejde for grænsekontrol, som han mener skal genindføres, også hvis det koster, at Danmark skal melde sig ud af Schengen-samarbejdet i den proces.

76.390, Morten Helveg Petersen, De Radikale 

Siden 2009 har partiet været holdt ude af parlamentet, efter at nuværende uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen som spidskandidat kun kunne levere 4,3 pct. af stemmerne.

Men en fremgang til 6,5 pct. sender nu Morten Helveg Petersen til Bruxelles for det Europa-glade parti, hvor han skal sidde i Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa, hvor også Venstre befinder sig.

På trods af det tilbagevundne mandat har Morten Helveg Petersen og Radikale Venstres tiltro til Europa stået i stærk kontrast til folkestemningen i både Danmark og resten af unionen ved dette valg. Derfor skal Morten Helveg Petersen ned og kæmpe for at finde samarbejdspartnere, der også vil arbejde for et grønt og bæredygtigt Europa.

Derudover har sønnen til Niels Helveg Petersen heller ikke lagt skjul på, at han vil arbejde for at styrke den frie bevægelighed.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.