”Jeg kan fandeme ikke lide dig, din so"

Stemningen var alt andet end kammeratlig i Fælledparken, da statsministeren holdt tale.

Artiklens øverste billede
En modstander og en tilhænger af fløjtediskussionen kaldte hinanden grimme ord.

Kritikere af Helle Thorning-Schmidt havde på forhånd sagt, at de ville forsøge at overdøve statsministerens tale i Fælledparken den 1. maj. Til det formål havde de indkøbt flere hundrede fløjter, som de lystigt delte ud, inden hun trådte frem på den store scene.

Det mål lykkedes kun delvist, men alligevel skabte fløjterne en dårlig stemning i Fælledparken, selv om det langt fra lykkedes at samle 800, som de ellers havde proklameret.

Allerede inden statsministeren gik på scenen, var to midaldrende kvinder nær kommet op at toppes, da de diskuterede, hvorvidt det er i orden at fløjte under en tale.

Midaldrende kvinder generede hinanden

”Jeg kan fandeme ikke lide dig, din so. Helle Thorning hører ikke til herinde på arbejdernes internationale kampdag, hun burde melde sig ind i Liberal Alliance. Derfor fløjter jeg mod hende, fordi jeg hverken kan fordrage hende eller hendes politik. Du burde heller ikke være her,” råbte Tina Humlegaard til en Socialdemokratisk tilhænger før talen.

"Jeg synes, at vi bør stå sammen og kæmpe for Danmark. Derfor vil jeg gerne høre statsministerens tale. Jeg synes, at du skal lade være med at fløjte eller gå hjem," forsøgte socialdemokraten, der ikke vil have sit navn frem, at sige, inden hun blev afbrudt af Tina Hummelgaard Nielsens mundharmonika.

Flere gange havde de nær stødt hovederne sammen i bar raseri. Den episode var langt fra den eneste, hvor modstandere og tilhængere af fløjteaktionen kom op at toppes verbalt.

Skubberi og skældsord

"Ved du hvad, jeg synes, at du skal stoppe med at være en klovn og smide den skide fløjte langt væk," sagde en ung mand, som stod med et skilt, hvor der stod "Alle har ret til at blive hørt - fløjter nej tak" til en anden ung mand med en fløjte i munden.

Den melding blev ikke vel modtaget af en gruppe på ca. 10 fløjteaktivister, som mente, at deres ytringsfrihed var begrænset af at blive bedt om at stoppe med at fløjte.

"Forlad det her område nu, ellers sker der noget slemt. Du er et fucking udemokratisk svin," lød svaret fra fløjtemodstanderen.

Herefter opstod der skubberi mellem grupperne, som dog ikke kom op at slås, fordi andre kom til og fik dem talt til ro.

"Stå stille og lav en fredelig protest i stedet," forsøgte en kvinde, som fik held med sit budskab, og grupperne gik hvert til sit. Alt imens holdt politiet sig i baggrunden for ikke at blande sig.

Råben under talen

Under talen var tilhørerne delt i fire: Fløjteaktivisterne, statsministerens tilhængere, stille modstandere af Helle Thorning-Schmidt og så de, der bare var kommet for at nyde vejret og de mange mennesker, der var troppet op i Fælledparken.

"Socialdemokratiet, klasseforræderi," råbte fløjteaktivisterne flere gange under Thorning-Schmidts tale, mens Socialdemokraterne heppede på deres formand.

"Du er fuld af lort, Helle," stod der på flere skilte fra personer, der stod stille og roligt og forsøgte at høre talen. En af dem var Per Nielsen på 39, som ikke bryder sig om regeringen, men samtidig var imod at bruge fløjter som middel for at få opmærksomhed.

"Jeg synes, at der skal være plads til at vise sin utilfredshed, men jeg synes, at det er barnligt at fløjte. Det ødelægger mere end det gavner," sagde han.

Regeringen svigter de fattige

En af de personer, som havde valgt at tage en fløjte i munden under talen, var Anne Berit Olesen.

”Det her er den eneste måde at blive hørt på. Helle Thorning har taletid hele tiden. Regeringen har lavet så mange reformer, som går ud over den almindelige dansker. De fattige bliver endnu fattigere, og jeg er meget utilfreds med den her regering. Derfor fløjtede vi. Vi føler os oversete i debatten. Jeg er kold over for, at vi bliver betegnet som rebeller,” sagde hun.

Knapt så venligt stemt var flere andre af de personer, som Jyllands-Posten snakkede med i Fælledparken. En af dem var Emma Steen.

”Jeg er imod den her fløjtedemonstration, fordi det er en fundamental rettighed i vores velfærdssamfund, at man har ytringsfrihed, og det har man ikke, når man bliver overdøvet af fløjter. Jeg kan slet ikke forstå, hvad de laver herinde, og jeg er rystet over, at nogen kan være så barnlige,” sagde hun.

Et stort cirkus

Henritte Hansen havde taget sine to sønner med i Fælledparken på grund af det gode vejr og de mange mennesker, som var samlet på Østerbro.

Hun kom for at få en hyggelig dag, men mente, at den dårlige stemning mellem fløjtemodstanderne og tilhængeren overskyggede alt andet.

"Jeg forstår slet ikke, hvorfor de ikke kan opføre sig ordentligt. Jeg synes, at det er et stort cirkus. Der var en gang, hvor 1. maj handlede om at høre taler og hygge sig med hinanden, men i dag virker det mere til, at nogen vil op at slås. Det forstår jeg slet ikke, og jeg synes, at det er ærgerligt," sagde hun, inden hun forlod parken igen for at finde et mere roligt sted at nyde foråret.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.