Grevedatter har tabt strid om storgods i retten

Erik Danneskiold-Samsøes datter Erica har ikke ret til at blive chef på det omstridte gods Gisselfeld.

Artiklens øverste billede
Københavns Byret har afgjort en strid om posten som overdirektør på Gisselfeld Kloster på Sydsjælland.

En bitter familiefejde om et af landets største godser har onsdag fået et foreløbigt punktum, da retten har afgjort en strid om posten som overdirektør på Gisselfeld Kloster på Sydsjælland.

Københavns Byret har bestemt, at komtesse Erica Danneskiold-Samsøe ikke har krav på posten som overdirektør i stedet for den nuværende overdirektør, komtessens kusine Helene Danneskiold-Samsøe.

- Dommen bekræfter, at det, som vi har gjort, er det rigtige, og det har været det vigtigste for os, siger bestyrelsesformand for Gisselfeld Kloster, Anker Laden-Andersen, til Ritzau.

Skal betale omkostninger

Erica Danneskiold-Samsøe skal sammen med en anden sagsøger betale sagens omkostninger, som beløber sig til 125.000 kroner til Gisselfeldt Kloster, 62.500 kroner til Helene Danneskiold-Samsøe og 125.000 kroner til Civilstyrelsen.

Sagen startede, da Erica, datter af greve Erik Danneskiold-Samsøe, lagde sag an mod kusinen, godsets bestyrelse og Civilstyrelsen om posten som overdirektør i 2012. Med som sagsøger var hendes onkel Ulrik Danneskiold-Samsøe.

Komtesse Erica blev tilbudt posten som overdirektør af godsets bestyrelse tilbage i 2010, men takkede dengang ikke ja til jobbet. I retten hævdede Erica Danneskiold-Samsøe, at hun stadig havde ret til posten.

I arv inden for familien

Godsets bestyrelse, som sammen med Helene Danneskiold-Samsøe er den anden part i sagen, mente derimod, at Erica fraskrev sig retten til posten, da hun ikke takkede ja til stillingen dengang.

Erica Danneskiold-Samsøe gav i sin tid afkald på overdirektørstillingen, som ifølge godsets regler skal gå i arv inden for familien, fordi hun mente, at arvingen skulle være en mand, skrev Weekendavisen, da sagen kom frem.

I stedet blev greve Eriks niece Helene overdirektør, og dermed endte det alligevel med en kvinde i spidsen for Gisselfeld.

Fejde indledt i 1997

Striden om Gisselfeld, der er et af landets største godser, begyndte tilbage i 1997, da greve Erik og godsets bestyrelse ikke kunne enes. Greven blev først suspenderet og siden afsat.

I årene efter forsøgte grev Erik at få jobbet tilbage ad rettens vej, og sagen skulle efter planen have været behandlet i Højesteret. Men på grund af de tunge sagsomkostninger valgte Erik at trække sagen inden.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen