Kritikere: Omtale af østeuropæere er »farlig propaganda«

Hårde toner: Det er en »problematisk form for propaganda«, når politikere omtaler østeuropæere som »jordbærplukkere« og »græshopper«, mener en lektor i retorik. Ingen bliver klogere af den form for debat, mener en anden.

Østeuropæere er »jordbærplukkere« og »græshopper«, som »bosætter sig på en mark og suger alt til sig for så at hoppe videre til en ny mark«. Rumænere er »skruppelløse«, og de skal »stresses« og »fjernes«, så de ikke bare kommer og »bruger Danmark som campingplads«.

Den nedsættende omtale af østeuropæere, der kommer til Danmark, har de seneste år været næsten fast inventar i den offentlige debat. Særligt i forhold til velfærdsdebatten – herunder spørgsmålet om børnechecken – og i forhold til omrejsende kriminalitet har østeuropæerne stået for skud.

Fredag advarede Socialdemokraternes integrationsordfører, Mette Reissmann, i Berlingske om tonen i debatten og omtalen af østeuropæere, som hun kaldte »ekstremt dæmoniserende«. Hendes kritik vækker genlyd hos Carsten Madsen, som er dr.phil., lektor i retorik ved Aarhus Universitet.

»Det er en yderst problematisk form for propaganda, som sænker kvaliteten af den offentlige samtale,« siger han om den hårde retorik, som han kalder for »farlig«.

Skaber et fjendebillede

»Det giver en unuanceret forståelse af problematikken, at den kun bliver fremstillet med en type retorik, som er karakteristisk ved at appellere til folks fordomme – og ikke deres intellekt eller kritiske overvejelser. Og det er et faktum, at den retorik, der bliver anvendt af politikere i denne type sager, i høj grad sætter dagsordenen for, hvordan den ikke kritisk reflekterende dansker tænker på sagen – især, når det faktisk er fra begge politiske fløje, at den type retorik anvendes,« siger han.

Charlotte Jørgensen, lektor i retorik på Københavns Universitet, er enig. Hun mener, at retorikken er med til at skabe et fjendebillede.

»Man skaber et fjendebillede, hvor man appellerer til en ”vi-følelse” over for nogle andre. Det har den konsekvens, at vi får en meget forenklet debat, hvor det enten er sort eller hvidt – og det er en futil debat, for der er ingen, der bliver klogere af den eller kan finde sig selv i den,« siger hun, der ligesom Carsten Madsen mener, at politikernes retorik kan forplante sig i den danske befolkning:

»Man kan ikke uden videre sige, at politikerne skaber det, men de skubber til den holdning, der måtte være hos modtagerne. Hvis man støder på det hele tiden, så kan man blive invaderet af den tænkning,« siger hun.

Samme debat

Ifølge Brian Arly Jacobsen, religionssociolog ved Københavns Universitet med speciale i migration, er det ikke noget nyt fænomen, at der bliver gået hårdt til østeuropæere i den offentlige debat.

Situationen var ifølge ham den samme, da tusinder af polske landarbejdere – såkaldte roepolakker – i begyndelsen af 1900-tallet søgte mod især Lolland-Falster for at beskæftige sig med markarbejde på roemarkerne.

»Da så vi fuldstændig samme debat. Det var fuldstændig samme måde, man beskrev det på: At de kommer til Danmark som græshoppersværme og tager danskernes arbejde, de er en kriminalitetstrussel, de underbyder dansk arbejdskraft og udhuler danske lønninger,« siger Brian Arly Jacobsen.

»Så helt ned til græshoppeanalogien er det fuldstændig det samme,« siger han.

Ikke velkomne

Men ifølge Brian Arly Jacobsen er det problematisk for integrationen af herboende østeuropæere, når politikere benytter sig af udtryk som »græshopper«.

»Dem, der opfatter den her retorik, er typisk dem, som vil bosætte sig i Danmark, og som derfor lærer sproget. Og jeg har endnu ikke hørt om nogen, som er upåvirkede af den retorik, der bliver brugt om østeuropæere. De føler sig ikke velkomne i det danske samfund og har det indtryk, at danskerne ikke kan lide dem,« siger han.

Det Konservative Folkepartis Brian Mikkelsen har beklaget sin »græshoppe«-metafor om østeuropæere, mens andre politikere har afvist, at retorikken er et problem. Det er problematisk, mener Brian Arly Jacobsen:

»Det har stor betydning, hvad vores folkevalgte siger – de er jo repræsentanter for danskerne, og derfor er det ikke uden betydning, når de udtaler sig i hårde vendinger,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen