Kæmpeålen skal snart dø

Den 23 kg tunge havål, som blev fisket op af Øresund i tirsdags, går en grum fremtid i møde.

Artiklens øverste billede

Overraskelsen var stor, da fiskerne Max Christensen og Jesper Pedersen i tirsdags hev nettet ind på kutteren Jamik i Øresund.

I nettet sprællede nemlig en enorm ål.

Ålen, der vejer 23 kg og måler 1,65 m, blev holdt i live og opholder sig nu i Øresundsakvariet i Helsingør. Men der bliver den ikke meget længere, for ålens liv lakker mod enden.

Eksplosion forude

"Hun er fyldt med rogn. Og hendes biologi er indrettet sådan, at æggene optager al den næring, som hendes organer ellers skulle have fået. De begynder at forvitre, og knoglerne bliver skøre," forklarer ledende dyrepasser ved Øresundsakvariet, Kristian Vedel Christiansen, til lokalavisen.dk.

Allerede nu tærer rognen på ålens kræfter, men det er intet i sammenligning med, når hun skal gyde.

Når det sker, kan hun nemlig risikere, at hun eksploderer, fortæller dyrepasseren.

Tænder er allerede faldet ud

Ålen så ud til at finde sig godt til rette i sine nye omgivelser.

Det generer dog ikke akvariets anden havål, som er en han, der ivrigt har kurtiseret den store hun, siden den flyttede ind. Det er dog stærkt usandsynligt, at hun gyder i akvariet, og derfor er hans chancer for at blive far ikke store.

Planen er, at hunnen skal ud i sit naturlige miljø inden længe.

"Vi skal først og fremmest se, om den bliver bedre, og den er faktisk allerede kommet sig lidt. Hvis den bliver mærkbart bedre, kunne vi godt finde på at sende den ud igen ved det nordlige Øresund, for den skal helst ikke svømme mod syd,” siger akvariechef Jens Peder Jeppesen til lokalavisen.dk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen