Dit drikkevand kan ende på private hænder

Folketingets Miljøudvalg drøfter en ny rapport, der anbefaler privatisering af drikkevandet.

Artiklens øverste billede

Danskernes drikkevand kan helt eller delvist ende i hænderne på private virksomheder eller investorer, som man har set det med Dong Og Nets. I hvert fald hvis politikerne vælger at følge anbefalingerne i en rapport fra konsulentfirmaet Deloitte.

Den er led i evalueringen af den fire år gamle lov for vandsektoren, som, alle er enige om, er tung, begrænsende og bureaukratisk.

I dag ejes drikkevandsforsyningen af kommunale vandselskaber eller er forbrugerejet. Men ifølge konsulentrapporten er der ingen fordele ved fortsat at forhindre kommercielle private aktører i at investere i danske vandselskaber.

- Tværtimod må involvering af kommercielle aktører forventes at sætte skub i en øget konsolidering af vandsektoren, der rummer store økonomiske potentialer og en højere grad af udlicitering af opgaver, hedder det i rapporten.

Underlagt hvile-i-sig-selv-princip

Rapporten bliver torsdag drøftet i Folketingets Miljøudvalg.

Den lægger op til, at der skal kunne laves overskud og profit på danskernes drikke- og spildevand, der i dag er underlagt et strengt hvile-i-sig-selv-princip.

Deloitte mener blandt andet, at det vil medføre en mere effektiv drift. Men det afviser Carl-Emil Larsen, der er direktør i vandsektorens store brancheorganisation Danva:

- Vandselskaberne er allerede ekstremt effektive, og prisen skyldes i høj grad stigende skatter og afgifter, siger han til Ritzau.

Mange faste omkostninger

Han peger på, at 80 procent af omkostningerne til vand i Danmark er faste.

- Så når vi har udført et stort arbejde for at få forbrugerne til at bruge markant mindre vand, så skal de mange faste udgifter fordeles på stadigt færre kubikmeter vand.

- Derfor er det ikke rimeligt at sammenligne prisen med lande, der bruger meget mere vand per indbygger, siger Carl-Emil Larsen.

I Deloitte-rapporten påpeges det, at tyske private vandselskaber lever fint ved siden af kommunale selskaber.

- Det passer simpelthen ikke. I Berlin forsøgte de at lave et samarbejde med et privat selskab. Men det er opgivet, fordi det ikke fungerede, og vandpriserne steg. Så kommunen købte selskabet tilbage i november, siger han.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen