Bedre kontrol med dit liv på nettet

Forbrugersikkerheden på nettet er for dårlig, mener Forbrugerrådet Tænk, Rådet for Digital Sikkerhed og Ingeniørforeningen. De opfordrer i fællesskab til en stramning af persondataloven.

Artiklens øverste billede
Tal fra EU viser, at kun 26 pct. af brugerne af sociale netværk og 18 pct. af dem, der handler på nettet, føler, at de har fuldstændig kontrol over deres personlige data.

Indsamling af data og personlige oplysninger om danskerne er gået amok på nettet, og forbrugersikkerheden er reelt sat ud af spil.

Det mener Forbrugerrådet Tænk, Rådet for Digital Sikkerhed og Ingeniørforeningen, som går sammen om et fælles opråb til regeringen.

»Der er ikke længere nogen grænse for, hvor meget privatliv man skal afgive som bruger på nettet. Virksomhederne tilegner sig flere og flere data, og vi forbrugere må nødtvungent acceptere det, da vi ikke har alternativer. Det betyder, at vi mister retten til at kontrollere vores oplysninger. Vi ved ikke, hvor de havner, og hvad de bliver brugt til i fremtiden,« siger seniorjurist Anette Høyrup, Forbrugerrådet Tænk.

Tal fra EU viser, at kun 26 pct. af brugerne af sociale netværk og 18 pct. af dem, der handler på nettet, føler, at de har fuldstændig kontrol over deres personlige data.

Ifølge Jørn Guldberg fra Ingeniørforeningen, IDA, bør der kastes lys over, hvad der foregår af indsamling af informationer på nettet.

»Mange mennesker er ikke klar over, hvad der foregår. Derfor bør vi stille et krav om, at Google, Facebook og alle andre virksomheder og offentlige institutioner og selskaber skal oplyse, hvad de ved om hver enkelt af os, og hvem de sælger oplysningerne til,« siger han.

Formanden for Rådet for Digital Sikkerhed, Birgitte Kofod Olsen, er enig.

»Vi er kommet et stykke ad vejen med privacy-indstillinger og cookies, men der indsamles for mange oplysninger om os og vores færden på nettet, som vi ikke har indsigt i. Forbrugerbeskyttelsen på nettet er derfor ikke effektiv,« siger hun.

Forbrugerrådet Tænk, Ingeniørforeningen og Rådet for Digital Sikkerhed fastslår, at det er på høje tid, at den danske persondatalov bliver strammet og gjort tidssvarende, idet den blev lavet, inden der var noget, der hed cookies, sociale medier og big data.

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra justitsminister Karen Hækkerup (S).

 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.