Støtte-liste blev pustet op

Danske muslimers opbakning til en protest mod Muhammed-tegningerne var ikke så stor, som den så ud.

Artiklens øverste billede
Ahmed Akkari.

Udadtil så det imponerende ud. Den ene muslimske organisation efter den anden tog offentligt afstand fra Muhammed-tegningerne. Men i virkeligheden blev der fusket med støtten, erkender Ahmed Akkari i sin nye bog, ”Min afsked med islamismen”.

»Alene den tyrkiske organisation Milli Görüs havde flere end 40 underlagte ungdoms- og lokalafdelinger, så på papiret talte vi nu på vegne af flere hundrede foreninger med tusindvis af mere eller mindre frivilligt registrerede medlemmer i hele landet. Vi lod dem alle optræde som medunderskrivere på dokumenter udsendt af Arbejdsgruppen,« skriver han.

Tillagt moms

Ekstra Bladet besluttede sig for at tjekke listen med en rundringning, og det gav sved på panden blandt islamisterne, fortæller Akkari:

»Det krævede enorme kræfter at komme journalisterne i forkøbet med regelmæssige opkald og pleje af netværket. Men havde vi ikke gjort det, var vores kreds formodentlig smuldret.«

På et tidspunkt fik avisen fat i formanden for en tyrkisk ungdomsforening i Vejle, som sagde, at han ikke havde skrevet under. Abu Laban forsøgte at undvige kritikken med en humoristisk bemærkning om, at der var blevet »tillagt moms ved en fejl«, skriver Akkari og tilføjer:

»Han kunne ikke sige sandheden: At alle foreninger og medlemmer under hovedorganisationerne var regnet med, uden at de var taget i ed.«

Udover et oppustet antal støtter var det »en daglig kamp« at holde sammen på modstridende interesser, hvor f.eks. Abu Laban internt længe talte for en blød linje, mens en Aarhus-fraktion ønskede en hård kurs.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen