Forening: Forældre skal inddrages i beslutning om tvang

Læger og forældre skal sammen beslutte om unge skal tvinges i psykiatrien, mener forening for spiseforstyrrede

Forældre til unge med spiseforstyrrelser skal være med til at beslutte, om deres barn skal udsættes for tvang i form af for eksempel tvangsfodring gennem en sonde.

Udmeldingen kommer fra Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, LMS, efter at Børnerådet søndag har offentliggjort en rapport, hvor rådet anbefaler, at beslutning om brug af tvang over for unge i psykiatrien udelukkende skal baseres på en lægefaglig vurdering.

- Vi mener derimod, at begge parter skal være enige om brugen af tvang. siger Steen Andersen, generalsekretær i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

- Vi skal sikre os, at lægerne ikke bare griber til tvang som en nem udvej. Det er vigtigt, at forældrene har mulighed for at trække i den anden retning, siger han.

Som det er i dag, skal forældre give deres samtykke, før der må bruges tvang over for deres børn. Unge over 15 har mulighed for at klage, mens unge under 15 ikke har den mulighed.

LMS påpeger desuden, at de psykiatriske afdelinger skal blive bedre til at tale med de unge, så man slet ikke behøver bruge drastiske midler i form af for eksempel tvangsfodring.

- Vores indtryk er, man ikke i tilstrækkelig grad bruger motivation til at få barnet til at spise. Det er i stedet for bare blevet en trussel over for børnene, siger Steen Andersen og uddyber:

- Hvis du ikke spiser, så får du sondemad. Det har været vores indtryk, at man har grebet alt for let til det.

- Det handler om, at personalet på de psykiatriske afdelinger bruger tid på det og prøver forstå de mekanismer, der rør sig, når der er tale om unge med spiseforstyrrelser. Det er altså noget med at forstå sygdommen bedre, siger Steen Andersen.

LMS mener, at tvang kan være en sidste udvej i enkelte tilfælde, men for det meste vil det kunne undgås, hvis man er bedre til inddrage de unge i og deres forældre i beslutningen.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen