Borgmestre undsiger Thorning

Optjeningskrav: EU-borgere skal arbejde i Danmark i en vis periode, før de kan få børnepenge, mener S-borgmestre – stik imod regeringens linje.

Artiklens øverste billede
Helle Thorning-Schmidt

Selvom statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) pure har afvist det, så mener flere borgmestre fra hendes parti, at tilrejsende europæere skal have arbejdet en rum tid i Danmark, før de kan få udbetalt en børnecheck.

»Jeg mener helt klart, at der skal være et optjeningsprincip. Det er sund fornuft i forhold til de mennesker, der har knoklet på det danske arbejdsmarked i 30 eller 40 år,« siger Holstebros borgmester, H.C. Østerbye (S), der mener, at kravet skal gælde EU-borgere, der lader deres børn blive i hjemlandet.

Roskilde-borgmester Joy Mogensen (S) kalder optjeningskrav for »en god idé«:

»Det må være en overvejelse værd – også for andre lande – at man lige bliver en del af samfundet, inden man får samfundets goder.«

Moses og EU-retten

I sommeren 2013 måtte regeringen gå væk fra det hidtidige optjeningskrav, der betød, at EU-borgere først havde ret til børnecheckens fulde beløb efter to års bopæl eller arbejde i Danmark. Det skete efter en henvendelse fra EU-Kommissionen, som fastslog, at Danmark forbrød sig mod EU-retten.

I folketingssalen har Thorning fastslået, at »vi har ikke noget juridisk godt argument for at bringe sagen op på EU-niveau«.

Trods det bør regeringen teste sagen ved EU-Domstolen eller presse politisk på for at få ændret reglerne, lyder det fra dele af det kommunale S-bagland.

»Det kan da godt være, at man får en retssag på halsen af EU-Kommissionen, og den må man så tage. Alle disse velfærdsområder må landene selv styre,« siger Ishøj-borgmester Ole Bjørstorp (S) og bliver bakket op af sin kollega i Herlev, Thomas Gyldal.

»Som jeg husker historien, bar Moses ikke EU-retten med ned fra bjerget. Det var de 10 bud. Alt andet kan vi lave om,« siger han.

To forskellige sager

Gruppeformand Henrik Dam Kristensen (S) fastholder, at et optjeningsprincip på børnechecken ikke går:

»Det er anerkendt af alle jurister i dette land, at det vil være i strid med EU-retten.«

På spørgsmålet om, hvorfor regeringen ikke vil kæmpe for et optjeningsprincip på børnechecken, når man går i brechen for et optjeningskrav på dagpenge i forbindelse med en finsk sag ved EU-Domstolen, lyder svaret fra Dam Kristensen:

»Når det gælder dagpengene, ligger der en konkret sag, hvor vi nu går ind og støtter finnerne. Så det kan ikke sammenlignes.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen