Gigtforeningen håber på møde med sundhedsministeren

Alle parter skal tage ansvar, men initiativer og penge skal komme fra Christiansborg, mener Gigtforening.

Gigtforeningen glæder sig over, at kommunerne nu er klar til at vise mennesker med slidgigt den nødvendige opmærksomhed.

Det siger Gigtforeningens direktør, Lene Witte.

- Det er gode toner fra Kommunernes Landsforening, KL, siger hun.

Christian Harsløf, kontorchef i KL siger til Ritzau, at gigtområdet bør tænkes forfra, hvor man satser på tidlig opsporing og træning frem for operation og behandling.

- Men det kræver, at Sundhedsministeriet kommer på banen og skaber muligheden for, at vi kan lave en ny prioritering, siger han.

Nu håber Lene Witte, at sundhedsminister Nick Hækkerup (S) inviterer Gigtforeningen til et møde, hvor man kan drøfte alle fremadrettede og konstruktive tiltag på området.

- Vi har præsenteret en række gode forslag til initiativer, som myndighederne kan gribe. Vi vil gerne understrege, at det er et fælles ansvar, som alle parter må tage på sig. Men der kan ikke herske tvivl om, at initiativerne og pengene skal komme fra Christiansborg, siger hun.

Ønsker en pulje

Blandt andet ønsker foreningen en pulje, som kommunerne kan søge til bedre forebyggelse af slidgigt. Også mere forskning, gigtskoler og kliniske retningslinjer står på ønskesedlen.

Nick Hækkerup synes, at forslagene fra Gigtforeningen er interessante, men penge er der ingen af.

- Flere af Gigtforeningens forslag til, hvordan man kan styrke indsatsen på gigtområdet, er interessante. Men der er et godt stykke til satspuljeforhandlingerne, så det er for tidligt at sige noget om, hvordan partierne vil prioritere ved de næste forhandlinger i efteråret.

Gigtforeningen har for første gang opgjort, at 16.000 danskere hver år får et nyt knæ eller en ny hofte på grund af slidgigt.

Ifølge rapporten, som Statens Institut for Folkesundhed har lavet for Gigtforeningen, løber prisen op i 18,3 milliarder kroner om året.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen