1800 - Danmark i overblik

Artiklens øverste billede
Akvarel af H.G.F. Holm fra ca. 1840, der viser udsigten over kongens København, som byen så ud fra toppen af Rundetårn. I midten Frue Kirke og Universitetet. I baggrunden Frederiksberg Slot. Københavns Museum

Hvis den danske konge 1. januar år 1800 havde kastet et blik ud ad vinduet og set på de lande, han herskede over, havde det næppe givet anledning til videre kongelig tankevirksomhed.

Christian VII. (1749-1808) var nemlig bindegal og holdt i sine unge dage af at ture rundt i København og skabe skandale på bordellerne. Siden 1784 havde hans søn, kronprins Frederik, derfor styret landet under sin enevældige faders mentale fravær. Og hvis kronprins Frederik (1768- 1839) lod tankerne flyve nytårsdag, tænkte han måske først på det København, hvis huse efterhånden strakte sig helt ud forbi Amalienborg.

København havde i år 1800 ca. 100.000 indbyggere. Det var stort i nordisk sammenhæng, men måske ikke imponerende i et europæisk perspektiv. Kiggede kronprinsen videre ud forbi Valby Bakke, kunne han se resten af sit kongerige, som fortsatte helt ned til Kongeåen syd for Kolding.

Her boede i alt ca. 920.000 undersåtter på landet og i små købstæder med Odense som den største med knap 6.000 indbyggere.

Danmark var først og fremmest et landbrugsland, men det var også et land, hvor en mere selvbevidst klasse af bønder stod klar til at vokse frem i kølvandet på de store landboreformer.

Den enevældige danske konges besiddelser fortsatte syd for Kongeåen med hertugdømmerne Slesvig og Holsten. Her boede godt 600.000 mennesker, som for størstedelens vedkommende talte tysk. Det gjaldt ikke mindst det økonomisk stærke Holsten. Trods dette lå stridighederne mellem dansk og tysk endnu et stykke ude i fremtiden.

Omkring år 1800 var de store nationalistiske bølger endnu ikke skyllet ind over Europa.

Mod nord lå Norge med sine godt 800.000 indbyggere, og landet var officielt ligestillet med Danmark i tvillingeriget Danmark-Norge.

Riget blev dog reelt styret fra København, og der var særligt i den norske elite stigende utilfredshed med den danske dominans i unionen. Længere ude over havet kunne kronprinsen også lade sine tanker dvæle ved så eksotiske steder som Island, Færøerne, Grønland, Dansk Vestindien, Trankebar og Guldkysten, som kongen havde under sit scepter som bilande eller kolonier.

Den danske kronprins herskede enevældigt over et multinationalt 1800-tals-rige. Men uroen ulmede uden for rigets grænser. I 1799 havde Napoleon sat sig selv i spidsen for Den Franske Revolution, der skulle kaste Europa ud i en serie langvarige krige, der kom til at nytegne både europa- og danmarkskortet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.