100 fortællinger om 1800-tallet

Demokrati, jernbanenet, højskoler, H.C. Andersen, Kierkegaard og et Danmark uden Norge og Slesvig-Holsten.

Artiklens øverste billede

For mange af os ligger begivenhederne i 1800-tallet langt væk i glemslens tåger.

Men nu sætter Aarhus Universitetsforlag og Folkeuniversitetet 1800-tallet på dagsordenen med en ny bog, hvor 55 forskere og museumsfolk bidrager med korte fortællinger fra et skelsættende århundrede, der på mange måder har formet den danske folkesjæl og de værdier, som vi i dag forbinder med det at være dansk.

Kierkegaard og grundlov

»1800-tallet er interessant, fordi det var dengang, det moderne Danmark blev skabt. Vores mål er at give viden til folket og få demokratiseret den viden, som er på universiteterne, i læsevenligt format,« siger Trine Bang, der er leder af Århundredets Festival, der fra den 7. til 16. marts 2014 kulminerer med 300 arrangementer i Aarhus-området om 1800-tallet.

»Historien skal gøres relevant, sjov og begavet,« siger hun.

Bogen om 1800-tallet indeholder 101 fortællinger om et århundrede, hvor Danmark blev Danmark.

Det var et århundrede, hvor industrialiseringen satte damp under landet, demokratiet så dagens lys med grundloven i 1849, foreningslivet blomstrede, partier og fagforeninger blev dannet, højskolen blev grundlagt, kvinderne råbte højt, og Søren Kierkegaard satte mennesket i centrum, hvor man tidligere i enevældens tid mest havde omtalt folket som pøblen.

2014 er jubilæumsår for to markante begivenheder. I 1814 tabte vi Norge, og ved slaget ved Dybbøl i 1864 mistede vi Slesvig-Holsten. De nye grænser blev ikke kun synlige på danmarkskortet. De var ifølge Trine Bang også med til at ændre danskernes selvbevidsthed.

»Blikket blev vendt indad. Forfattere, digtere og kunstnere som f.eks. Adam Oehlenschläger dyrkede den særlige danske sjæl, og ideen om ét folk, én nation og ét sprog fik næring,« siger hun.

Nok var blikket vendt mod Danmark i 1800-tallet, men internationale inspirationer strømmede samtidig ind over landets grænser og berigede kunst, kultur og åndsliv.

Historien skal støves af

Det var i mødet med verden uden for Danmark, at vi fik genier som H.C. Andersen, Ørsted og Grundtvig.

»Vi er interesserede i at gå i kødet på det århundrede, som vi er rundet af, og lægge op til diskussion – bl.a. om nationalisme, som også var en tanke, der blev skabt i 1800-tallet. Det handler om at støve historien af og gøre den samtidsrelevant, så vi kan diskutere vores nutid på baggrund af artiklerne om datiden,« siger Trine Bang.

Festivallederen er overbevist om, at begivenhederne i 1800-tallet er relevante, selv om de ligger et par hundrede år tilbage:

»Historien er berigende og relevant for moderne mennesker, når man skal diskutere, hvilket demokrati og hvilket samfund vi gerne vil have. Den historiske ballast kan inspirere til at skabe debat på et højere niveau, når vi skal forholde os til vores nutid.«

I 1813 var Danmark ramt af en økonomisk krise, der blev kendt som statsbankerotten.

»Alligevel fik vi i årene derefter grundlov, højskoler, partier, kunstakademier – altså mange værdifulde ting. Det er da interessant at vide i dag, at der kan opstå gode ting efter en krise,« siger Trine Bang.

Bogen husstandsomdeles i februar til Folkeuniversitets deltagere og sælges i boghandlere for 150 kr. Indtil da kan abonnenter læse alle fortællingerne i Morgenavisen Jyllands-Posten og i Premium. De vil blive bragt i kronologisk rækkefølge med en fortælling fra hvert år over 101 dage – afsluttende med år 1900.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.