*

Indland

Nyttejob: Arbejdsløse skal fjerne hundelorte og tælle biler

Det er ydmygende, når f.eks. Stevns Kommune efter nytår vil sende kontanthjælpsmodtagere ud at samle hundelorte op, mener Enhedslisten. Beskæftigelsesministeren advarer mod jobsnobberi.

Caja Petersen (t.v.) og Freja Christensen er begge i aktivering på Store Heddinge Vandrerhjem, men kan se frem til at skulle i et nyttejob, indtil de efter planen påbegynder en uddannelse i begyndelsen af 2014. Foto: Ditte Valente

Afspritte dørhåndtag, tælle biler på vejene, vaske legetøj i daginstitutioner og samle hundelorte op.

Det er nogle af de opgaver, som kommunerne ifølge en rundspørge fra Jyllands-Posten vil sætte kontanthjælpsmodtagerne til, når de fra nytår skal arbejde for pengene i de såkaldte nyttejob.

Skal fjerne tang

I Stevns Kommune skal de job- og uddannelsesparate kontanthjælpsmodtagere for eksempel rense grøfter og fjerne tang fra strandene.

Den mest udbredte jobfunktion bliver dog at feje op efter de lokale hunde, oplyser jobcenterchef Lotte Nielsen, der forklarer hvorfor:

»Fordi det er et problem i byen, fordi det skal have en samfundsnyttig effekt, og fordi det ikke skal være for attraktivt for de unge at få et nyttejob. I den nævnte rækkefølge.«

Jobcenterchefen vil i stedet gerne motivere de ledige til selv at finde et job eller gå i gang med en uddannelse.

Flere unge kontanthjælpsmodtagere i Stevns kalder det ydmygende at opsamle hundelorte.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl, er enig.

»Regeringen ydmyger de arbejdsløse ved at skabe en virkelighed, hvor kontanthjælpsmodtagere skal ud at tage denne slags meningsløse job. Det er ikke nyttejob, men skræmmejob, som alene har til formål at få folk væk fra kontanthjælpen. Problemet er, at regeringen ikke sørger for, at der er rigtige job til de arbejdsløse,« siger Christian Juhl.

Minister: Jobsnobberi

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) mener, at kritikken afslører en mangel på respekt for folk, der knokler hårdt i ubekvemme job.

»Det er skræmmende, for det er først og fremmest udtryk for et jobsnobberi, som ikke hører hjemme i et samfund som vores,« siger Mette Frederiksen.

Ifølge en prognose fra Beskæftigelsesministeriet kommer nyttejobbene til at udgøre ca. 5.000 fuldtidsstillinger. Men da et nyttejob højest må vare i 13 uger, vil 20.000-25.000 personer årligt stemple ind og ud af et nyttejob.

De personer, der falder ud af dagpengesystemet og derfor kommer på den nye arbejdsmarkedsydelse, skal også udføre et nyttejob for ydelsen. Den er på niveau med kontanthjælpen, der næste år udgør 14.203 kr. om måneden for forsørgere og 10.689 kr. for ikke-forsørgere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her