*

Indland

Meningsmåling om ytringsfrihed overrasker

En ny meningsmåling, foretaget af Wilke for Jyllands-Posten, viser, at godt 40 pct. af danskerne mener, at ytringsfriheden i Danmark er truet, mens 53 pct. siger, at den ikke er truet. Flere eksperter er overraskede over, at 40 pct. anser ytringsfriheden for truet.

En ny meningsmåling, foretaget af Wilke for Jyllands-Posten, viser, at godt 40 pct. af danskerne mener, at ytringsfriheden i Danmark er truet, mens 53 pct. siger, at den ikke er truet. Flere eksperter er overraskede over, at 40 pct. anser ytringsfriheden for truet. Lektor i statskundskab Jens Peter Frølund Thomsen fra Aarhus Universitet siger:

»Det er mange, for ytringsfrihed er en helt fundamental værdi for demokratiet. Vi har muligvis undervurderet den langsigtede effekt af Muhammed-krisen; den har haft en langt større effekt, end vi troede.«

Svarene afslører, at der er noget af en kløft mellem rød og blå blok. For mens halvdelen af de adspurgte, der stemmer på blå blok, siger, at ytringsfriheden er truet, gælder det kun for 29 pct. af dem fra rød blok. Det er især Dansk Folkepartis støtter, der trækker blå blok op. 73 pct. af dem, der stemmer på partiet, svarer ifølge Wilke, at ytringsfriheden er truet.

Truet på det praktiske plan

Til gengæld er der enighed om, hvor truslen kommer fra, blandt de, der mener, at ytringsfriheden er truet. 75,5 pct. i denne gruppe svarer, at truslen kommer fra vold eller trusler fra islamiske ekstremister.

Der er en god grund til, at danskerne peger på islamisterne, når de skal identificere truslen mod ytringsfriheden, mener Mehmet Ümit Necef, lektor ved Syddansk Universitet.

»Ytringsfriheden er ikke truet af staten eller regeringen, men den er truet på det praktiske plan af personer, der truer digtere, tegnere og forfattere, der ytrer sig om islam. Det er typisk islamister. Det er helt klart, at der er en trussel mod ytringsfriheden. Det viser overfaldene på bl.a. Yahya Hassan og Kurt Westergaard. Jeg forstår ikke dem, som benægter det,« siger han.

Jens Peter Frølund Thomsen, lektor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, er overrasket over, at 41 pct. af danskerne oplever, at ytringsfriheden er truet. Han siger, at det understreger, at mange danskeres modvilje mod muslimer er afgrundsdyb. Han kalder dog den politiske slagside naturlig.

Debat kan ikke isoleres

»Ytringsfrihedsdebatten i Danmark hænger sammen med indvandrerdebatten. Den kan ikke isoleres. Man kan ikke sige ytringsfrihed uden at sige indvandrere, og i det spørgsmål er befolkningen kløvet i to. Blå blok oplever den muslimske indvandring mere truende, end rød blok gør. Det er et politisk stridsemne og en ny konflikt, der er kommet ind i det danske samfund,« siger han.

Claus Bryld, professor i historie og tidligere venstrefløjspolitiker, siger, at ytringsfriheden i en eller anden grad er truet af islamister, men han mener ikke, at de danske islamister har omfang og kraft til for alvor at true ytringsfriheden i Danmark. Han synes i høj grad, at de danske medier har været med til at piske en stemning op om, at ytringsfriheden er truet, og det er den ikke for hovedparten af danskerne, selv om der måske er nogle, der kan være bange for at ytre sig i et indvandrermiljø, siger han.

»Jeg tror ikke, at nogen danskeres ytringsfrihed er truet i dagligdagen, ligesom den var det under nazismen i Tyskland. Jeg tror simpelthen ikke på, at folk er bange for at få en sten i nakken eller blive sprængt i luften, fordi de ytrer sig.«

Læs hele artiklen i Premium:

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her