Rapport: Spis mindre kød hvis du vil redde miljøet

Det gavner ikke nødvendigvis miljøet, hvis forbrugerne køber økologiske varer. Det viser en ny rapport.

Artiklens øverste billede
En ko eller gris når at spise sin egen vægt mange gange, inden den kommer på tallerkenen. Derfor er det bedre for miljøet, hvis man spiser den mad, dyret spiser, i stedet for dyret selv.

Forbrugerne gør ikke nødvendigvis kloden en tjeneste ved at vælge det røde ø, når de er ude at handle.

Hvis danskerne vil leve miljøvenligt, skal de hellere spise mindre kød. Det konkluderer en ny rapport fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

- Hvis man virkelig vil gøre noget for miljøet, så skal man spise færre animalske produkter. Det er det, der batter, siger lektor Henrik Saxe, en af forskerne bag rapporten.

Spis dyrets mad

Danskernes daglige kost vil belaste miljøet 26 procent mindre, hvis de spiser 35 procent mindre kød om dagen. Det ville betyde, at en gennemsnitlig dansker skulle erstatte 48 gram kød med grøntsager og fuldkornsprodukter.

En ko eller gris når nemlig at spise sin egen vægt mange gange, inden den kommer på tallerkenen. Derfor er det bedre for miljøet, hvis man spiser den mad, dyret spiser, i stedet for dyret selv.

- Hvis du spiser kødet, bliver der brugt mange flere ressourcer, og det belaster miljøet, siger forskeren.

Hvidt kød belaster miljøet mindre end rødt kød. Og for det meste er det bedre for miljøet, hvis man spiser varer, der er produceret i ens nærområde. Til gengæld er økologi ikke nødvendigvis gavnlig for miljøet, tværtimod.

Der bruges flere ressourcer

- I et økologisk landbrug bliver der produceret mindre per hektar, end der gør i et konventionelt landbrug. Derfor bliver der brugt flere ressourcer, siger Henrik Saxe.

Økologisk landbrug sikrer renere vand og mere frugtbar landbrugsjord end konventionelt landbrug. Men generelt trækker økologi negativt på miljøbalancen.

- Det betyder ikke, at man ikke skal købe økologi. Jeg køber selv økologisk. Men i forhold til miljøet er det langt mere effektivt at spise færre animalske produkter, siger forskeren.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.