• Opdateret 31/10/2013 kl. 13:07

Helmuth Nyborg dømt for forskningsfusk

Uredelighedsudvalget har erklæret fhv. psykologiprofessor Helmuth Nyborg for videnskabelig fusker.

Artiklens øverste billede
Helmuth Nyborg er ifølge UVVU's afgørelse videnskabeligt uredelig.

Efter over to års overvejelser har Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed, UVVU, truffet afgørelse om, at professor og intelligensforsker Helmuth Nyborg har fusket med videnskabelige artikler.

Nyborg pålægges derfor at trække sin artikel "Den vestlige civilisations forfald" tilbage, fordi den er baseret på konstruerede data.

Artiklen beviste ifølge Forskerforum, at indvandring af lav-IQ-folkeslag med høje fødselsrater vil sænke den danske gennemsnits-IQ og dermed undergrave den danske velfærd.

Medforfatter fra Den Danske Forening

Afgørelsen kom ikke som en overraskelse for den videnskabelige verden, idet et udkast til sagsafgørelsen i juni blev offentliggjort af Forskerforum.

Flertallet i UVVU dømmer Nyborg for at have begået et alvorligt og forsætligt brud på god videnskabelig praksis i form af, hvad UVVU i sin afgørelse kalder "uretmæssig angivelse af forfatterrolle" ved at fremstå som eneforfatter til en artikel, hvor data og metode i virkeligheden stammede fra en anden og uoplyst medforfatter.

Et flertal bag afgørelsen vurderer, at Jørgen Ebbe Vig, som kommer fra den højreideologiske Den Danske Forening har stået for et væsentligt bidrag til "Den vestlige civilisations forfald", uden at der blev informeret om dette i artiklen.

Fiktive data

Dernæst har Helmuth Nyborg groft uagtsomt angivet "en vildledende reference på en måde, der må sidestilles med uoplyst konstruktion af data eller substitution med fiktive data".

Nyborg har angivet en FN-kilde i artiklen om fald i intelligenskvotient i Danmark som følge af indvandring, men de angivne data har ikke været at finde.

Helmuth Nyborg har ifølge Forskerforum forsøgt at retfærdiggøre og forklare sin kilde, men det har været umuligt at verificere, om kilden er sand.

Årelange kontroverser

De tre klagere, som i første omgang påpegede problemer med Helmuth Nyborgs forfatterskab, mener, at det er en god sejr for videnskaben.

"Efter årelange kontroverser om Nyborgs "videnskab" er der endelig en konkret dom for, at Nyborgs videnskab  er fusk. Den må have afsmittende virkning på forståelsen af hans produktion. Så samlet set er afgørelsen rigtig god for videnskabssamfundet," har talsmanden for klagerne, psykologiprofessor Jens Mammen, udtalt til Forskerforum.

Helmuth Nyborgs arbejdsområde om race- og kønsforskelle i intelligensen, bl.a. hans påstand om, at mænds intelligens generelt er højere end kvinders, har skabt debat i store dele af verdenssamfundet.

Nyborg selv er ikke tilfreds

Hovedpersonen selv er ikke overraskende træt af udvalgets afgørelse.

"Jeg er dybt utilfreds med afgørelsen. Dybt utilfreds," siger Helmuth Nyborg til jyllands-posten.dk

Nyborg vil ikke respektere UVVU's eventuelle pålæg om retraktion af artiklen og er nu ved at skrive en uddybende redegørelse, hvori han forklarer sin side af sagen. Bl.a. mener han, at UVVU's sagsbehandling har været yderst mangelfuld.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.