Annonce
Indland

Helmuth Nyborg dømt for forskningsfusk

Uredelighedsudvalget har erklæret fhv. psykologiprofessor Helmuth Nyborg for videnskabelig fusker.

Helmuth Nyborg er ifølge UVVU's afgørelse videnskabeligt uredelig. Foto: Klaus Gottfredsen

Efter over to års overvejelser har Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed, UVVU, truffet afgørelse om, at professor og intelligensforsker Helmuth Nyborg har fusket med videnskabelige artikler.

Nyborg pålægges derfor at trække sin artikel "Den vestlige civilisations forfald" tilbage, fordi den er baseret på konstruerede data.

Artiklen beviste ifølge Forskerforum, at indvandring af lav-IQ-folkeslag med høje fødselsrater vil sænke den danske gennemsnits-IQ og dermed undergrave den danske velfærd.

Medforfatter fra Den Danske Forening

Afgørelsen kom ikke som en overraskelse for den videnskabelige verden, idet et udkast til sagsafgørelsen i juni blev offentliggjort af Forskerforum.

Flertallet i UVVU dømmer Nyborg for at have begået et alvorligt og forsætligt brud på god videnskabelig praksis i form af, hvad UVVU i sin afgørelse kalder "uretmæssig angivelse af forfatterrolle" ved at fremstå som eneforfatter til en artikel, hvor data og metode i virkeligheden stammede fra en anden og uoplyst medforfatter.

Et flertal bag afgørelsen vurderer, at Jørgen Ebbe Vig, som kommer fra den højreideologiske Den Danske Forening har stået for et væsentligt bidrag til "Den vestlige civilisations forfald", uden at der blev informeret om dette i artiklen.

Fiktive data

Dernæst har Helmuth Nyborg groft uagtsomt angivet "en vildledende reference på en måde, der må sidestilles med uoplyst konstruktion af data eller substitution med fiktive data".

Nyborg har angivet en FN-kilde i artiklen om fald i intelligenskvotient i Danmark som følge af indvandring, men de angivne data har ikke været at finde.

Helmuth Nyborg har ifølge Forskerforum forsøgt at retfærdiggøre og forklare sin kilde, men det har været umuligt at verificere, om kilden er sand.

Årelange kontroverser

De tre klagere, som i første omgang påpegede problemer med Helmuth Nyborgs forfatterskab, mener, at det er en god sejr for videnskaben.

"Efter årelange kontroverser om Nyborgs "videnskab" er der endelig en konkret dom for, at Nyborgs videnskab  er fusk. Den må have afsmittende virkning på forståelsen af hans produktion. Så samlet set er afgørelsen rigtig god for videnskabssamfundet," har talsmanden for klagerne, psykologiprofessor Jens Mammen, udtalt til Forskerforum.

Helmuth Nyborgs arbejdsområde om race- og kønsforskelle i intelligensen, bl.a. hans påstand om, at mænds intelligens generelt er højere end kvinders, har skabt debat i store dele af verdenssamfundet.

Nyborg selv er ikke tilfreds

Hovedpersonen selv er ikke overraskende træt af udvalgets afgørelse.

"Jeg er dybt utilfreds med afgørelsen. Dybt utilfreds," siger Helmuth Nyborg til jyllands-posten.dk

Nyborg vil ikke respektere UVVU's eventuelle pålæg om retraktion af artiklen og er nu ved at skrive en uddybende redegørelse, hvori han forklarer sin side af sagen. Bl.a. mener han, at UVVU's sagsbehandling har været yderst mangelfuld.

Debat: Nyborgs teorier holder ikke

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Helmuth Nyborgs bortforklaringer

Jens Kvorning, undervisningsadjunkt,
Morten Kjeldgaard, lektor,
Jens Mammen, professor emeritus

Professor emeritus Helmuth Nyborg får i kronikken 23/8 ”Gå til akademisk modangreb” spalteplads til grove personangreb på en række navngivne personer, deriblandt os. Realiteten i sagen er, at vi over for Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) har meldt Nyborg for bl.a. plagiering, uretmæssig angivelse af forfatterrolle, vildledning og fortielse vedrørende anvendt metode og data samt vildledende fortolkning af egne resultater og konklusioner.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her