Annonce
Indland

Ældre kræver et aktivt sexliv

Samliv: Salget af potensmidler til ældre eksploderer. Den nye generation af pensionister kaster sig ud i dating, nye ægteskaber og et aktivt sexliv. Sexologer taler om en seksuel revolution i seniorboligerne.

Når man er så frisk som Ruth Steen Nielsen, kan man stadig danse en rheinlænderpolka og nyde kærtegn og intimitet med sin kæreste. Foto: Charlotte de la Fuente

Gråt hår og rynker er ingen hindring for et aktivt sexliv. De nye generationer af pensionister insisterer på at forlænge kærlighedslivet og sexlivet langt op i alderdommen, fastslår en række eksperter, bl.a. med henvisning til at salget af potensmidler stiger markant blandt de ældste mænd, ligesom datingsider for seniorer hitter, og antallet af giftemål ligeledes stiger blandt de ældste danskere.

»Den nye generation af pensionister har et helt andet forhold til sex, kærlighed og parforhold end alle tidligere pensionistgenerationer, for det er de såkaldte 68’ere, der nu er ved at blive gamle. De har levet et udadvendt seksuelt liv og har været vant til at få deres vilje, og de vil selvfølgelig ikke finde sig i, at den del af livet lukkes ned,« siger Christian Graugaard, som er læge og sexologiprofessor på Aalborg Universitet.

Skilsmisser og giftermål

Ifølge tal fra Statens Serum Institut er salget af potensmidler de seneste seks år steget med henholdsvis 35 og 31 pct. for de to ældste grupper af mænd, nemlig de 65-79-årige og dem over 80 år.

Samtidig viser tal fra Ældreforum, at ældre i stigende grad lader sig skille og bliver gift igen. På 10 år er der sket en fordobling både i antallet af skilsmisser og giftermål blandt danskere over 60 år, og ældres mod på kærlighedslivet kan ligeledes aflæses i deres voksende brug af datingsites. Senior-date.dk har nu 68.000 medlemmer, senior-contact.dk melder om 34.000 brugere.

Positiv udvikling

Ifølge Ældresagen skyldes udviklingen, at flere og flere ældre fortsat er raske og aktive.

»Vi taler om en stærk, ny generation af ældre, som har været en del af den seksuelle frigørelse, og som fortsat er opsat på at få det bedste ud af livet. Man vil ikke lade sig bremse af rejsningsproblemer og tørre slimhinder, men tyr til potensmidler og hormoncremer, og man gør sig lækker på trods af deller og rynker,« siger chefkonsulent Margrethe Kähler, Ældresagen.

Formanden for Sex & Samfund, Bjarke Oxlund, finder det positivt, at ældre ønsker sig et aktivt sexliv, men peger på, at den stigende brug af potensmidler bl.a. skyldes, at flere får potensproblemer som følge af den øgede brug af f.eks. blodtryks- og kolesterolsænkende medicin. Hvis de levede sundere, kunne mange måske klare sig uden potensmidler.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Her får safarirejsen en sød afslutning
Langs Kenyas kyst får man nogle af Afrikas bedste badestrande og kulturoplevelser i byer som Mombasa og på øen Lamu. Det er et perfekt sted at skylle støvet af sig efter strabadserne inde i landet, og fra oktober til december er der mulighed for at se pukkelhvaler. 
Se flere
Her får safarirejsen en sød afslutning
Langs Kenyas kyst får man nogle af Afrikas bedste badestrande og kulturoplevelser i byer som Mombasa og på øen Lamu. Det er et perfekt sted at skylle støvet af sig efter strabadserne inde i landet, og fra oktober til december er der mulighed for at se pukkelhvaler. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her