Udkanten begynder lige uden for København

Flere københavnske forstadskommuner har lige så store problemer med ledighed og lav uddannelse som Udkantsdanmark.

Artiklens øverste billede
Ishøj har mange almene boliger og en beboersammensætning, hvor en stor del af befolkningen står uden for arbejdsmarkedet.

Stor arbejdsløshed og mange førtidspensionister og borgere på kontanthjælp. Ringe uddannelse, lave lønninger og dårlige karakterer i skolen.

Det er signalementet af det trængte Udkantsdanmark i Nordjylland, langs den jyske vestkyst og på Lolland og de øvrige øer. Men det er i lige så høj grad den kommunale virkelighed i en række forstadskommuner lige uden for København.

»Vi er massivt udfordret på en række områder, så man kan sådan set godt kalde Vestegnen en del af den danske udkant,« siger Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), med henvisning til, at kommunen har mange almene boliger og en beboersammensætning, hvor en stor del af indbyggerne står uden for arbejdsmarkedet.

»Masser af mennesker med gode indtægter søger i disse år mod byerne – ikke mindst København – men vi er hægtet af den udvikling. Desværre,« siger Ishøj-borgmesteren.

Kommunalforsker Kurt Houlberg fra Kora – Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning – genkender også en lang række træk, som går igen både i de trængte udkantskommuner langt fra byerne og i nogle af de københavnske forstadskommuner.

»Der er bestemt en lang række fællestræk som lavere uddannelse, flere på kontanthjælp og høj ledighed. Der er også forskelle, for forstadskommunerne oplever – i modsætning til de øvrige udkantskommuner – ikke afvandring,« siger han.

En udligningsordning, der fordeler penge fra rige til fattige kommuner, er i følge borgmester Erik Nielsen (S), der er formand for KL, kommunernes forening, med til at udjævne forskellene.

»Skævhederne er historisk begrundet, og vi kan ikke begynde at flytte rundt på befolkningen,« siger han, der som borgmester i forstadskommunen Rødovre møder problemerne i hverdagen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen