• Opdateret 07/10/2013 kl. 14:26

Nu kan du spise rå æg på pariserbøffen

En vurdering fra DTU viser, at risikoen for at blive syg af salmonella fra danske æg i dag er meget lille.

Artiklens øverste billede
Der er meget lille risiko for at få salmonella fra danske æg, man køber i butikker, vurderer Fødevarestyrelsen, som derfor ikke længere fraråder det til eksempelvis pariserbøf og hjemmelavet is.

Fødevarestyrelsen har ikke længere grundlag for at fraråde forbrugerne at bruge friske, rå æg, når de forsøger sig med hjemmelavet is eller en æggeblomme til pariserbøffen.

Det sker på baggrund af en risikovurdering, som DTU Fødevareinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen.

- Det er undersøgt, hvad risikoen er for at få salmonella med det kontrolprogram, vi havde før første oktober. Og så har de kigget på, hvad effekten ville være, hvis vi intensiverede prøveprogrammet, som vi nu har gjort her 1. oktober.

Det siger Annette Perge, der er specialkonsulent i Fødevarestyrelsen, til Ritzau.

Gælder ikke børn, syge og ældre

Undersøgelsen viser, at risikoen for at blive syg af salmonella fra de danske æg, man køber i butikkerne, i dag er meget lille.

Vil man lave mad til børn, syge eller ældre, bør man dog stadig bruge pasteuriserede æg for en sikkerheds skyld, forklarer Annette Perge.

- Det er, fordi disse grupper er svækkede. Så skulle der være noget salmonella overhovedet, vil de være i større risiko, hvis de spiser det, siger hun.

Virksomheder skal varmebehandle

Æg er et biologisk materiale, og man kan derfor aldrig give 100 procent garanti for, at der ikke er salmonella udenpå eller indeni ægget.

Fødevarevirksomheder skal forsat varmebehandle æg til mindst 75 grader eller bruge pasteuriserede æg. Det skal de, fordi forbrugerne ikke har mulighed for selv at vælge, om de ønsker at spise retter med rå eller pasteuriserede æg.

Siden 1. juli 2012 har Danmark haft særstatus i EU, hvor Danmark kan stille krav om, at udenlandske æg ikke må indeholde salmonella.

Ifølge Fødevarestyrelsen har Danmark Europas skrappeste salmonellakontrol.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.