Ulve spreder død blandt husdyr i Jylland

Mindst tre får dræbt af en ulv, viser nye dna-prøver. Ulv i Sønderjylland har dræbt mindst 11 får på en måned, mener fåreavler.

Artiklens øverste billede
Sådan fandt fåreavler Åse Svendsen fire af sine får dræbt på fire dage i august. Gerningsmanden viste sig at være en ulv.

Dna-prøver har nu fastslået, at det var en hanulv, der for tre uger siden dræbte en gruppe får hos en fåreavler i Sønderjylland.

Desuden var det også en ulv, der havde haft fat i en kalv, der blev fundet død ved Hemmet i nærheden af Skjern i Vestjylland.

Det fremgår af friske dna-resultater fra DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet.

Fem døde dyr analyseret

Her har man i den seneste måned analyseret to døde kalve, to døde får og ét lam, som er blevet  fundet i Jylland mellem 29. juni og 12. august.

Til dato er der tre kendte hanulve i Jylland, men Naturstyrelsen vil ikke afvise, at der kan være dukket nye ulve op.

Nye ulve eller gengangere?

"Det er endnu for tidligt at sige noget om, om der er tale om to nye ulve, eller om det er en af de tre hanulve, som vi med sikkerhed ved opholdt sig i Midtjylland i foråret og forsommeren. Det er slet ikke usandsynligt, at det er de samme ulve, for ulve kan uden problemer tilbagelægge hundredvis af kilometer om dagen, så en ulv kan hurtigt komme fra Midtjylland til Vadehavet, hvor der er fundet to ulvedræbte får," siger biolog Hans Erik Svart fra Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Naturstyrelsen har også undersøgt dna-spor fra en kalv og et lam, der blev fundet døde i henholdsvis Gludsted og Hodde i Midt- og Vestjylland i juni måned. Her kunne det med sikkerhed afgøres, at en hund havde været på spil.

Mistænkt for 11 fåredrab

Ikke mindst den sønderjyske hanulv ser ud til at være meget aktiv, og sønderjyske fåreavlere mistænker den for at have dræbt mindst 11 får i løbet af den seneste måned

Ulven fandt sine første ofre hos i flokken hos fåreavler Åse Svendsen fra Gånsager i Sønderjylland i midten af august. Hun mistede i alt fire får og fik flere andre skambidt under to angreb.

Troede at det var en hund

I første omgang vurderede Naturstyrelsens lokale vildtkonsulent, at Åse Svendsens får var blevet angrebet af en hund, men han fik alligevel udtaget dna-prøver fra to af dem og indsendte dem til DCE.

Og i går viste svaret, at angriberen er en ulv.

"Det er den samme hanulv, som har været her begge gange, og siden angrebene hos os er to andre fåreavlere inden for 20 km afstand blevet angrebet," fortæller fåreavler Åse Svendsen.

Hun har besøgt begge de ramte fåreavlere i sit nabolag og taget fotos af de dræbte får, og hun er overbevist om, at de to nye angreb hos kollegerne også er begået af en ulv. De to avlere har fundet syv dræbte får og adskillige skambidte.

Fåreavler Åse Svendsen har 450 får i sin flok i Gånsager i Sønderjylland.

"De er bidt på fuldstændig samme måde – i struben, og desuden har den igen gnavet sig ind bag forbenene, selvom den spiser forbavsende lidt af fårene," siger den sønderjyske fåreavler.

Nye dna-prøver udtaget

Naturstyrelsen har nu udtaget dna-prøver fra de døde får hos begge de ramte fåreavlere, så det kan fastslås, om ulven faktisk har dræbt 11 får og lemlæstet endnu flere.

"Og der kan sagtens være endnu flere, som ulven har bidt i, da det er en stor flok som kan være svær at overskue," forklarer Åse Svendsen.

Hun føler sig efterhånden overbevist om, at ulven har befundet sig i området meget længe.

Avler: De er her længe

"Den er i stand til at angribe flokken uden at stresse dyrene. De andre fåreavlere synes nok, at de kunne mærke det lidt på dyrene, men de har slet ikke været oppe og køre. Derfor tror jeg, at vi har haft den længe, således at fårene har kunnet vænne sig til den," siger Åse Svendsen.

Hun har avlet får siden midten af 90'erne, og bestanden er i dag oppe på 450 moderfår og et tilsvarende antal lam. Hun er vant til angreb fra ræve, men hun har "aldrig set noget lignende" som angrebet på fårene i august, siger hun til Jyllands-Posten.

"Efterhånden er ulven ved at være lidt af en trussel mod mig som fåreavler. Vi har vænnet os til ræven, men jeg tænker efterhånden over det med ulven, når jeg går i mørket med en lampe. Vildtkonsulenten siger, at vores indhegning er god nok, men det det er jo ikke helt trygt, at den har været herinde mindst tre gange," siger Åse Svendsen og tilføjer, at hun har fundet ulvespor kun 50 meter fra deres hus.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.