Annonce
Indland

Magasin: Omstridt professor dømmes for fusk

Helmuth Nyborg bliver dømt for forskningsfusk, skriver magasin.

DALHOFF CASPER

Hvis ikke der sker noget helt uventet, bliver den kontroversielle psykologiprofessor Helmuth Nyborg snart dømt for grov forskningsfusk i to tilfælde, skriver Magasinet Forskerforum.

Psykologiprofessoren har ifølge uredelighedsudvalget (UVVU) holdt en medforfatter skjult i en artikel, og han har refereret til FN-data, som ikke findes.

Det afslører det udkast til sagsafgørelsen, som UVVU er nået frem til efter 21 måneders overvejelser, og som Forskerforum har fået aktindsigt i.

Forsætligt brud

Flertallet i UVVU dømmer Nyborg for at have begået et alvorligt og forsætligt brud på god videnskabelig praksis i form af "uretmæssig angivelse af forfatterrolle" ved at fremstå som eneforfatter til en artikel, hvor data og metode i virkeligheden stammede fra en anden og uoplyst medforfatter.

Desuden dømmes han for alvorligt brud på god praksis og "i det mindste" grov uagtsomhed ved at henvise til angivelige FN-data, som imidlertid ikke kan identificeres. Det "må sidestilles med uoplyst konstruktion af data eller substitution med fiktive data".

Udvalget undlader dog at dømme Nyborg i andre anklager, for eksempel om plagiat, idet det "ikke entydigt kunne fastslås, hvem der er den oprindelige ophavsmand til den tekst, der optræder næsten identisk".

Kontroversielle udtalelser

Parterne i sagen har høringsfrist til den 15. august.

Helmuth Nyborg har tidligere været kontroversiel med udtalelser om, at kvinder har lavere IQ end mænd, og at sorte har lavere IQ end hvide.

Indfødte kommer i mindretal

Helmuth Nyborg vil ikke udtale sig om sagen til Forskerforum.

- UVVU har givet mig et fortrolighedspålæg, indtil sagen er endeligt afgjort, og det vil jeg holde mig til, siger han til magasinet.

Ritzau

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her