Annonce
Indland

Ny sag om fusk med penge til forskning

Klinisk forskning: Rigshospitalet har politianmeldt en overlæge for bedrageri med forskningsmidler.

Foto: Wikimedia Commons

Dårligt er skandalen om hjerneforskeren Milena Penkowa slut, før dansk klinisk forskning rammes af en ny sag om snyd.

En førende hjertelæge på Rigshospitalet, overlæge Peer Grande, har gennem flere år i hemmelighed og i strid med reglerne modtaget penge fra en af verdens største medicinalvirksomheder, MSD, i forbindelse med et verdensomspændende klinisk forsøg med kolesterolsænkende medicin.

Morgenavisen Jyllands-Posten kan i dag afsløre, at MSD i mindst 10 tilfælde har overført penge, sammenlagt 933.126,60 kr., til Peer Grandes private konto fra juli 2009 til oktober 2012.

MSD skulle have indbetalt pengene til Rigshospitalets særlige konto til eksternt finansierede kliniske forsøg.

Overlægen politianmeldt

Rigshospitalet politianmeldte torsdag Peer Grande for bedrageri på baggrund af Jyllands-Postens oplysninger og overlægens egen utilstrækkelige forklaring, oplyser Jannik Hilsted, lægelig direktør på Rigshospitalet.

»Vi mener, der er sket et bedrag med eksterne forskningsmidler af en ganske betragtelig størrelse. Der er tale om et åbenlyst svigt, og vi har haft en medarbejder, som helt klart ikke har rettet sig efter de regler, vi har,« siger Jannik Hilsted. Rigshospitalet mistænker Peer Grande for at have brugt pengene til private formål.

MSD vil ikke svare på spørgsmål, men har iværksat en revisor- og advokatundersøgelse af sagen.

Den danske ”arm”

Både Lægeforeningen og Lægemiddelindustriforeningen kalder de hemmelige pengestrømme fra MSD til Peer Grande uacceptable.

»Sagen giver en potentiel risiko for, at der skabes mistillid til forskningen, at der bliver tvivl om resultaterne i forskningen, hvis ting som disse bliver et symbol på, at nogle beriger sig på forskningen,« siger Mads Koch Hansen, formand i Lægeforeningen.

Det kliniske forsøg er et af MSD's største på verdensplan med 18.000 forsøgspersoner. Bedragerisagen kan i værste fald betyde, at MSD må skære den danske »arm« af forsøget, mener Ida Sofie Jensen, direktør i Lægemiddelindustriforeningen.

Peer Grande afviser, at MSD har indsat penge på hans private bankkonto, men afbrød et interview om sagen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Royal fødselsdagsfejring: Oplagt kronprins krydrede gin og legede med virtual reality
Onsdag dryssede kronprinseparret royal glimmer ud over Aarhus, da parret som led i prinsens ugelange fødselsdagsfejring kom til byen og blandt andet deltog i den officielle åbning af Aarhus Internationale Sejlsportscenter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her