Joachim B. Olsen: Fattigdomsgrænse er til grin

Der er sociale problemer i Danmark, men det har intet med fattigdom at gøre, mener Joachim B. Olsen.

Artiklens øverste billede
Joachim B. Olsen, arbejdsmarkedsordfører, Liberal Alliance:

"For mig handler fattigdom om, om man får opfyldt sine basale behov. Har man tøj på kroppen, tag over hovedet og mad på bordet, er man ikke fattig, og der er ingen i Danmark, der ikke får de behov opfyldt. Der er store sociale problemer i Danmark, men det har ikke noget at gøre med økonomisk fattigdom."

Sådan lyder det fra Liberal Alliances Arbejdsmarkedsordfører, Joachim B. Olsen, som kommentar på den fattigdomsgrænse, som socialminister Karen Hækkerup (S) fredag har vedtaget for Danmark.

Fattigdomsgrænsen er vedtaget på baggrund af anbefalinger fra det særlige ekspertudvalg, som socialministeren i maj 2012 nedsatte til formålet. Ekspertudvalget vurderer, at 42.200 danskere lever op til den nye definition.

Joachim B. Olsen giver imidlertid ikke meget for den nye fattigdomsgrænse, som også Venstre har kaldt for spild af tid.

"At tale om fattigdom i Danmark giver ingen mening. Den her fattigdomsgrænse er helt til grin, for der er ingen fattige i Danmark," siger Joachim B. Olsen til Berlingske Tidende.

Den liberale politiker mener desuden ikke, at man kan tage ekspertudvalgets vurdering for gode varer.

"Det lugter i øvrigt af, hvad jeg vil kalde politisk bestillingsarbejde. Jeg mener ikke, at ekspertudvalget på nogen måde er neutralt," siger Joachim B. Olsen.

Fattigdomsgrænsen kan ikke stå alene

Indkomstgrænsen for økonomisk fattigdom er 103.200 kr. årligt efter skat for en enlig og 237.000 kr. for en familie på fire.

Den økonomiske fattigdomsgrænse fastsættes i øvrigt ved, ved at man i tre år i træk har haft en indkomst på under 50 procent af medianindkomsten og ikke har en formue på over 100.000 kr.

Socialminister Karen Hækkerup anerkender ekspertudvalgets bud på en fattigdomsgrænse, men hun understreger, at den økonomiske målestok ikke kan stå alene i kampen mod fattigdom.

"Det handler ikke kun om at sætte tal på, hvor mange der er i fattigdom, men om at finde ud af hvorfor nogen havner der, hvorfor de bliver ved med at være fattige, og hvordan vi kan udvikle en socialpolitik, der hjælper folk videre," siger Karen Hækkerup.

Hvad siger du til udmeldingerne om fattigdomsgrænser?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen