14-årige i behandling for ludomani
Unge helt ned til 14-15 år søger hjælp til at slippe af med spilleafhængighed. Det er blevet let og hurtigt at spille, siger eksperter.
Et par tryk på telefonen, og der er over internettet sat penge på aftenens fodboldkamp.
Det er blevet både let og hurtigt at spille om penge på nettet, og det kan mærkes på landets behandlingssteder for ludomani.
Især helt unge har i stigende grad behov for hjælp til at slippe af med spilleafhængighed. Det viser en rundringning til alle landets behandlingssteder, som Jyllands-Posten har foretaget.
»Vi har pludselig som noget nyt fået de første 14-15-årige ind. Det har vi aldrig haft før,« siger Benedicte Ejlers, afdelingsleder på Center for Ludomani, som årligt behandler omkring 700 ludomaner.
Helt ny gruppe
Stedet behandler som det eneste ludomaner under 18 år. Men også andre behandlingssteder bliver kontaktet af de mindreårige spilleafhængige.
»Vi oplever en stærk stigning i antallet af unge mennesker, der henvender sig. Det er en helt ny gruppe, der er kommet til,« siger Johnny Sjørslev, som er ludomanibehandler på Frederiksberg Centeret.
Stigningen er ifølge behandlingsstederne især sket inden for det seneste år, efter at det danske spillemarked blev delvist liberaliseret den 1. januar 2012. Siden er spiludbydere strømmet ind på det danske marked, og i april 2013 havde i alt 31 udbydere fået 44 tilladelser.
Især væddemål på sportsbegivenheder er blevet populære.
Fortvivlede forældre
Ludomaniforeningen får dagligt opringninger fra fortvivlede forældre.
»De er magtesløse og fuldstændig ude af den,« siger formand Marie Louise Andersen.
Hun er bl.a. blevet ringet op af en far til en 16-årig dreng, som havde tabt 70.000 kr. på oddset.
Unge under 18 år må ikke spille pengespil på nettet, men ifølge Danske Spil kan man ikke hindre, at en voksen opretter en konto, som efterfølgende bruges af et barn.
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) kalder udviklingen »bekymrende« og forklarer, at den skal stoppes via oplysning og forebyggelse.