BBC: København har en mørk side
Britiske BBC har besøgt København og sat fokus på bandekrigen i hovedstaden.
Britiske BBC har søndag i sit radiomagasin om internationale begivenheder, The Newsroom, valgt blandt andet at sætte fokus på den københavnske bandekonflikt, der har raset i flere år og kostet adskillige dræbte og sårede efter skyderier, knivstikkerier og voldelige overfald mange steder i hovedstadsområdet.
Værten på magasinet lægger op til reportagen fra den danske hovedstad ved at beskrive den som en by med et ry for at være venlig og åben, men at den også har udviklet en mørk side på grund af bandekrigen.
Den har ifølge BBC betydet en bølge af skyderier og knivstikkerier i byen, og lokale politikere beskriver konflikten som værende ude af kontrol.
Reportage fra Nørrebro
BBC har derfor sendt en reporter til Nørrebro, som blandt andet beskriver, hvordan lokale beboere samles omkring politiets hvide kridtmarkeringer, der indikerer, hvor afskudte patronhylstre er blevet fundet efter et af de mange skudopgør i byen.
Reporteren har talt med flere beboere, der beskriver deres frygt og problemets stigende omfang - blandt andre en kvinde, der siger, at man nogle gange kan mærke spændingen i luften, og at hun er bange fra tid til anden.
Bandekrigen forklares at have rod i konflikter mellem bander af andengenerationsindvandrere og Hells Angels om det københavnske narkotikamarked.
Bekymret borgmester
I den britiske radioreportage indgår også Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF), der beskriver problemet med bander på Nørrebro som "ude af kontrol."
"Der har været mange skyderier, og det er ikke bare noget, der sker hvert tredje år, men det er hver aften. Og så bliver man bange. Jeg er ikke tilfreds med politiet lige nu, for problemet er ikke under kontrol, men jeg ved samtidig, at de gør deres bedste," siger Ninna Thomsen til BBC.
Reporteren refererer også politiets tal, der indikerer at cirka 400 af 1.600 kendte bandemedlemmer er bag tremmer, ligesom justitsministeren citeres for, at politiet gør et fantastisk stykke arbejde under vanskelige forhold.
Problemet med Hizb ut-Tahrir
Som en særlig drejning på den københavnske bandekrig beskriver BBC også, hvordan den islamiske organisation Hizb ut-Tahrir, der er forbudt i en række lande, arbejder for at bringe bandemedlemmer ud af kriminalitet og ind i religionen.
Dette sås senest, da Hizb ut-Tahrir i april holdt stormøde på Nørrebro i et forsøg på at finde svar på, hvordan islam kan løse bandekrigen i København. Her blev problemet beskrevet som et produkt af vestlig kultur, og ifølge BBC-indslaget har den islamiske organisation modtaget kritik for sin indblanding i konflikten fra mange sider i Danmark.
Hør BBC-indslaget om den københavnske bandekrig her - cirka 17 minutter inde i programmet.