Buddha ånder Jesus i nakken
Religioner: Danskerne er vilde med buddhismen, mens islam havner nederst på popularitetslisten over fem verdensreligioner, viser en undersøgelse. Danskerne tilpasser religionen til deres livsstil.
Mere end 80 pct. af den danske befolkning er medlem af folkekirken, men alligevel får kristendommen skarp konkurrence fra buddhismen, når det handler om, hvor positivt religionerne opfattes.
Det fremgår af en undersøgelse, som Rambøll/Analyse Danmark har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten.
Kristendommen scorer flest point, når danskerne skal vurdere, hvilken af fem verdensreligioner der har den mest positive betydning for menneskeheden, men buddhismen indkasserer næsten lige så mange point. Blandt regeringens og Enhedslistens vælgere scorer buddhismen faktisk højere end kristendommen. De tre andre verdensreligioner er islam, hinduisme og jødedom.
»Danskerne ved ikke nødvendigvis, hvad buddhismen ideologisk og teologisk rummer. Men buddhismen har et godt brand via bl.a. Dalai Lama og opfattes som en meget positiv, fredselskende og ikke-konfliktorienteret religion, hvilket dog er en sandhed med modifikationer,« siger religionssociolog og chefrådgiver Ina Rosen.
Ifølge Jørn Borup, lektor i religionsvidenskab på Aarhus Universitet, fremstår buddhismen i Vesten som en mild og rund religion, fordi den ikke har en skabergud og kanoniske tekster, og fordi dens fokus på individet passer perfekt på moderne idealer.
»Buddhismen i Vesten betragtes ofte som en slags ”wellnessreligion”, og den tjener gode point på, at danskerne er optagede af spiritualitet, personlig udvikling, meditation og mindfullness,« siger Jørn Borup.
Selv om folkekirken slås med et stigende antal udmeldelser, bliver danskerne ifølge Peter B. Andersen, lektor i religionssociologi på Københavns Universitet, generelt mere positive over for religion, men vores tro bliver individualiseret:
»Tidligere tilrettelagde mange deres liv ud fra religiøse normer, men i dag tilpasser vi i stedet religionen efter vores egen livsstil. Fra religionen plukker vi det, som vi kan lide og kan tro på.«
Ifølge undersøgelsen havner islam nederst på hitlisten. Det er ikke overraskende, fastslår flere forskere, bl.a. fordi islam historisk har stået i et problematisk forhold til Vesten og kristendom, ligesom terror og integrationsproblemer spiller ind.
Har du en favorit-religion, eller shopper du rundt som så mange andre?