Indland

Så farlig er Sirius-patruljering i Grønland

Ulykken lørdag, hvor otte hunde blev dræbt, er ikke enestående.

Erik B. Jørgensen lever i dag bl.a. af at arrangere eventyrsrejser og holde foredrag om sin tid i Siriuspatruljen. Foto: Erik B. Jørgensen.

Et sneskred dræbte lørdag otte af de 12 hunde, der var med til at trække hundeslæden for en af det danske forsvars patruljer under Siriuspatruljen i Grønland. De to soldater, der var med på patruljen, slap uskadt og kunne senere evakueres med et fly sammen med de fire overlevende hunde.

Og selvom alvorlige ulykker ikke er hverdagskost for Siriuspatruljen i Grønland, kan patruljens arbejde være farligt, fortæller tidligere medlem af Siriuspatruljen og jægersoldat, Erik B. Jørgensen, til Jyllands-Posten.

"I forhold til så meget andet ekstremt er arbejdet i Siriuspatruljen ikke farligt, men det er klart, at hvis der sker noget, så er der langt til hjælpen, ligesom der er ekstremt vejr i det nordøstlige Grønland, hvor det kan blive ned til minus 50 grader. Så fejlbeslutninger kan koste dyrt," siger Erik B. Jørgensen.

Evakueret med blindtarmsbetændelse

Erik B. Jørgensen gennemførte sine 26 måneder i Siriuspatruljen i årene 1999-2001. På en tur tilbage til området i Grønland i 2009 måtte han og hans makker evakueres, da makkeren fik blindtarmsbetændelse.

Hundene er et bedre transportmiddel end snescootere for den danske Siriuspatrulje. Foto: Erik B. Jørgensen.

"Ting, der ikke er det store problem midt i København, bliver hurtigt et problem deroppe. Man har selv medicin med, så man skal kunne klare en del selv."

Erik B. Jørgensen husker dog også en episode umiddelbart inden, han var i Siriuspatruljen, hvor to medlemmer af specialenheden omkom.

Faldt gennem isen

"To soldater faldt gennem isen i 1999 ved Mestersvig i Nordøstgrønland med deres hunde, og de omkom alle. Før det er det vist tilbage i 1960'erne, at nogen fra patruljen er omkommet under tjeneste," siger Erik B. Jørgensen.

Siriuspatruljen
  • Seks slædehold med i alt 12 soldater er ad sted af gangen.
  • Om sommeren benyttes kuttere til patruljeringen, mens hundeslæde benyttes om vinteren.
  • Patruljen blev oprettet i 1950 under navnet Operation Resolut. I 1953 omdøbtes denne til Slædepatruljen Sirius.
  • Baggrunden for oprettelsen af patruljen er bl.a. en dom ved Den Internationale Domstol i Haag i 1933, der fastslog, at Danmark må være til stede i Nordøstgrønland for at håndhæve sin suverænitet over området.
  • De udvalgte soldater til enheden trænes først grundigt i Danmark, inden de gennemfører deres 26 måneders tjeneste uden at komme hjem til Danmark.

Kilder: Erik B. Jørgensen, Forsvaret.dk og wikipedia.dk.

Han forklarer, at patruljens opgave er at "sætte spor" og være nationalparkbetjent i det nordøstlige Grønland som led i dansk suverænitetshåndhævelse i Grønland.

"Siden der holdt op med at være danske fangere i området, har man skullet have nogle folk på jorden for at håndhæve suveræniteten. Det er ikke nok med overflyvninger fra fly en gang imellem. Så det er den primære opgave at ligge og køre ind i alle fjorde, og som tommelfingerregel siger man, at vi skal have været alle steder i området i løbet af fem år," siger Erik B. Jørgensen.

Hunde bedre end snescootere

Ifølge ham er det bedre at bruge hundeslæde end f.eks. snescootere af flere grunde, selvom det kan virke som en forældet teknologi. For det første er hundene billigere i drift end snescootere, og patruljesoldaterne er heller ikke så sårbare, når de bruger hund, som hvis de havde været på snescooter.

"Hvis snescooterne går i stykker, skal de måske gå 100 km til nærmeste hytte. I den konkrete situation nu her kunne soldaterne klare sig videre med de fire overlevende hunde, og hvis man skulle have samme sikkerhed med snescootere, skulle man køre endnu flere sammen," siger Erik B. Jørgensen.

Sirius-patrulje evakueret i Grønland

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her