Annonce
Indland

Advarsel mod at fjerne fjumreåret

Studiestøtte: SU-rådet, som rådgiver uddannelsesministeren, vurderer, at en afskaffelse af fjumreåret ikke vil få studerende til at gennemføre deres studier hurtigere.

Politikere skal ikke forvente, at danske studerende bliver hurtigere færdige med deres studier, hvis de vælger at afskaffe det ekstra års SU, det såkaldte fjumreår. Sådan lyder vurderingen i et brev, som SU-rådet har sendt til uddannelsesminister Morten Østergaard (R) i anledning af regeringens bebudede reform af SU-systemet.

JP-grafik: Lotte Overgaard

SU-rådets opgave er at rådgive ministeren om SU, og rådets vurdering bygger bl.a. på erfaringer fra bl.a. Norge. Per Andersen, der er formand for SU-rådet, siger:

Større frafald

»Intet tyder på, at det påvirker de studerendes studieaktivitet, hvis man fjerner det ekstra års SU, men man må forvente et lidt større frafald, og at nogle unge fra uddannelsesfremmede hjem vil lade være med at tage en uddannelse.«

Regeringen har bebudet en SU-reform, som skal skaffe to mia. kr. i besparelser. Ifølge SU-rådet vil en fjernelse af det ekstra års SU betyde en besparelse på ca. 600 mio. kr.

Samtidig vurderer flere af universiteternes studiechefer, at der vil være negative konsekvenser, hvis fjumreåret fjernes.

»Det vil betyde større frafald og forlængelse af studietiden, altså det modsatte af politikernes forventning. Nogle vil stoppe, når de har fået en bachelor, mens andre vil tage mere erhvervsarbejde, når de kommer bagud og dermed komme endnu længere bagud,« vurderer Preben Sørensen, studiechef på Aalborg Universitet, mens flere andre studiechefer siger, at det er umuligt at forudse de studerendes reaktion.

»De fleste studerende knokler allerede i dag, og der er mange, der arbejder hårdt for at komme igennem, og som derfor vil mangle SU, så snart de dumper en eksamen,« siger Hanne Leth Andersen, prorektor på Roskilde Universitet.

Formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Jakob Ruggaard, glæder sig over vurderingen fra SU-rådet.

»Jeg er glad for, at det kommer fra ministerens egne eksperter. Fra i dag er det i det mindste klart, at hvis regeringen skærer det ekstra års SU, så er det en politisk beslutning. Det sparer ikke penge,« siger han.

Verdens bedste SU

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R), ønsker ikke at forholde sig til effekterne af konkrete forslag til at skære i SU’en. Han henviser til en rapport fra tænketanken DEA, som sidste efterår kom frem til, at mindre SU vil få studerende til at skynde sig:

»Men jeg lytter gerne til alle stemmer i debatten og ikke mindst til SU-rådet. Vi har verdens mest generøse uddannelsesstøtte, og danske studerende er mere end et år forsinket med deres studier, og derfor skal den forsinkelse nedbringes, og det, tror vi på, kan lykkes.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Farmor i sigte

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her