Indland

Jobopslag: Folkekirke søger præst - som tror på gud

Det nærmer sig sindelagskontrol, siger Præsteforeningens formand til menighedsråd, der søger "troende" præst.

Foto: Finn Frandsen/AP

Det er ikke en selvfølge, at folkekirkens præster tror på gud. I hvert fald ikke, hvis man spørger menigheden i Mejdal Kirke i Viborg Stift, som skal have ny præst.

Menighedsrådet skriver sort på hvidt i jobopslaget, at de søger en præst, "der er troende". Ifølge en række kilder, som Kristeligt Dagblad har talt med, er det første gang, at en kirke formulerer troen som krav til præster i et jobopslag.

Det er blandt andet sagen fra 2003 om den tidligere sognepræst Thorkild Grosbøll, der afviste troen på "en skabende og opretholdende gud", der har motiveret menighedsrådet til formuleringen.

Ikke helt overbevist

- Vi har skrevet det for at understrege, at vi vil have en præst, som er troende, siger formand for menighedsrådet i Mejdal Pastorat, Karl Georg Pedersen, til Kristeligt Dagblad.

- Det burde være en selvfølge, men det føler vi os ikke helt overbevist om, at det er. Grosbøll-sagen spøger stadig lidt, og der er forskellige holdninger til kristendom og evangeliet blandt præster, tilføjer han.

Kravet blev til, da menighedsrådet i et spørgeskema spurgte menigheden, hvilke ønsker man har til en kommende præst, understreger Karl Georg Pedersen.

Kritik af formulering

Præsteforeningens formand, Per Bucholdt Andreasen, kritiserer menighedsrådets formulering.

- Det er dybt problematisk at måle folks tro og dømme folk ude. Det kan meget nemt blive sindelagskontrol. Hvem skal afgøre, om præsten har den rette tro?, spørger han.

- Præsten skal selvfølgelig holde sig inden for kirkens bekendelse, men det er et spørgsmål om teologisk opfattelse. Jeg forestiller mig, at nogle præster ikke vil søge, fordi det overskrider deres forståelse af, hvordan man taler om tingene, tilføjer han.

Kirkeminister Manu Sareen (R) undrer sig også over menighedsrådet. Han håber på, at der er "tale om en formulering, som menighedsrådet ikke har tænkt ordentligt igennem", skriver Kristeligt Dagblad.

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Frivilligheden blev fejret: Rap fra Gellerup, frivilligsuppe og over 100 frivillige organisationer
De frivillige blev fejret i Ridehuset Aarhus, da frivillighovedstaden søndag eftermiddag åbnede officielt. Over 5.000 gæster deltog i arrangementet i løbet af dagen ifølge tal fra europæisk frivillighovedstad. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her