*

Indland

Lyseslukkeren er der oftere og oftere

Restancer: Flere og flere får ikke betalt deres elregning på trods af rykkere. Og så må måler-manden, Erling Brorson, i aktion.

Måler-assistent Erling Brorsen tager ud til folk og lukker for strømmen, når de ikke betaler. Foto: Gorm Branderup

Nu lukker vi for strømmen, indtil du har betalt.

Den besked har et stigende antal midtjyder oplevet i de seneste par år, fordi de enten mangler penge eller har så meget rod i deres liv, at de ikke får betalt elregningen på trods af opkrævning og rykkere.

JP-grafik: RK

»Krisen kradser,« konstaterer måler-manden Erling Brorson, der har fået mere og mere at se til.

På blot to år er antallet af besøg for at annoncere en strømlukning steget fra 1.800 til næsten 6.000 blandt EnergiMidts godt 170.000 el-kunder, mens der på landsplan ifølge tal fra Dansk Energi er sket en stigning på over 30 pct. i de seneste år.

Erling Brorson ved efter 25 år som måler-assistent i energiselskabets inkasso-afdeling alt om sociale problemer og samfundets bund, for det er ham og et par kolleger mere, der kommer på besøg og afgør, hvornår der skal lukkes for strømmen, når folk ikke betaler.

Trusler om tæsk

Det er ikke en metier, man skal vælge, hvis man er meget popularitetssøgende, for Erling Brorson – som han altid kaldes af kolleger – har været udsat for lidt af hvert:

»Jeg er flere gange blevet truet med at få tæsk. For tre år siden var jeg på besøg hos et ungt par i Herning, som både manglede penge og styr på deres liv. De havde ikke betalt. Manden led af ADHD og blev meget ophidset, da jeg sagde, at jeg ville lukke for strømmen. Så stikker jeg dig, sagde han, og jeg kunne høre, at han gik ud i køkkenet og begyndt at rode i knivskuffen. Det var meget ubehageligt, og jeg overvejede at stikke af. Heldigvis kom han tilbage uden kniv, og jeg forklarede ham, at han skulle passe på med at komme med trusler,« fortæller Brorson, der endte med at få så meget medlidenhed med det unge par, at han gav dem en ekstra frist.

En anden gang blev hans værktøjskasse sparket flere etager ned af en meget vred kvinde, og Brorson har også prøvet at anmelde folk til politiet, fordi de truede ham og hans familie. En enkelt gang har han haft politi med ude for at effektuere en strømlukning.

Almindelige mennesker

»Ingen synes, det er sjovt at få afbrudt strømforsyningen, men ofte giver vi folk et halvt eller et helt døgn til at få betalt, inden vi lukker af. Vi kan nemlig godt være flinke, og vi ved, at alle kan komme i krise. Lige nu er der kommet flere almindelige mennesker til, som af den ene eller anden grund har fået økonomiske problemer,« siger Erling Brorson, som vi møder i hans parcelhus i Silkeborg.

I dag kan man afbryde strømmen via en pc hos de fleste kunder modsat for blot nogle få år siden, hvor det foregik manuelt ved enten kundens måler eller kabelskabet på vejen. Dengang blev der ikke givet så mange frister som i dag, for det betød reelt, at man skulle rykke ud to gange.

»I dag er det lettere at sige, at du har frist til i morgen, fordi vi kan lukke for strømmen via vores computer. Tidligere måtte jeg i langt højere grad diskutere med folk, men de bliver stadig tit chokerede, når vi møder op. Og hvis ikke der er nogen hjemme, bliver der altså lukket for strømmen, indtil der er betalt,« fortæller Erling Brorson.

Mange stamkunder

De fleste kan ikke undvære el i ret lang tid, så normalt er der skaffet penge til betalingen af elregningen kort tid efter, og derfor varer langt hovedparten af strømlukningerne kun et par dage.

Desværre er der mange gengangere imellem – eller »stamkunder« – som Brorson udtrykker det.

»Det er ofte nogle sølle eksistenser, alkoholikere, stofmisbrugere eller blot folk, der slet ikke har styr på noget som helst i deres liv. Vi har kunder på månedlig afregning, som vi kommer ud til flere gange om året, fordi de den ene gang efter den anden ikke får betalt, og det ender med at blive rigtigt dyrt for dem,« siger Erling Brorson.

Regnestykket

Regnestykket lyder således: Når fakturaen ikke bliver betalt, bliver der i første omgang udsendt en første rykker. Det koster 100 kr. Dernæst anden rykker som også koster 100 kr. – og efter en måned eller to uden betaling rykker måler-manden i felten og opsøger den manglende betaler på stedet. Det koster yderligere 375 kr. Hvis det så ender med, at strømmen bliver lukket, skal den typisk genåbnes igen, og her lyder taksten på 450 kr., hvis det sker i den normale arbejdstid inden kl. 15. Ellers er det 950 kr.

»Det betyder en ekstraregning på mindst 1.000 kr. oven i den normale elregning, så det er en meget dårlig forretning for folk, der måske ikke har så meget i forvejen,« siger han.

På trods af truslerne har Brorson aldrig haft brug for psykologhjælp:

»Trusler er aldrig rart, men jeg har ikke noget imod at diskutere med folk. Hvis de bliver personlige, går jeg. Heldigvis har jeg en god kollega, som jeg ofte ringer til for at læsse af.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her