Annonce
Indland

Universitet bryder den sociale arv

Kandidater med uuddannede forældre har lige så gode chancer for job som andre.

En kandidatgrad er tilsyneladende, hvad der skal til for at udviske den sociale arv.

En omfattende undersøgelse, som Rambøll Management har foretaget for Akademikernes Centralorganisation, påviser for første gang, at social baggrund ikke har nogen betydning for hverken startløn eller chancerne for at få et job efter den sidste eksamen på universitetet.

Flere end 4.000 studerende og tidligere studerende, der begyndte på en akademisk uddannelse i henholdsvis 1997 og 2002, er blevet spurgt, og resultaterne overrasker Jens Mølbach, der er sekretariatschef i Akademikernes Centralorganisation.

Positiv overraskelse

»Vi havde forventet, at den sociale arv stadig spillede en rolle selv for kandidater fra universitetet. Så det er en positiv overraskelse, at studerende, der ikke har akademiske forældre, er lige så godt rustet til arbejdsmarkedet som alle andre,« siger Jens Mølbach.

Han peger dog på, at undersøgelsen ikke siger noget om, hvorvidt frafaldet på studiet er ens for studerende fra akademiske og ikke-akademiske hjem.

Jens Mølbach fortæller, at det er første gang, at den sociale arv er blevet undersøgt blandt kandidater, da det er første gang, at man har sammenlignet svar fra interviews og registerdata, der fortæller om kandidaternes sociale baggrund.

Undersøgelsen viser også, at kandidater, der ikke har akademiker-forældre, er lige så hurtige til at gennemføre deres uddannelse som andre.

Skaber eget netværk

Merethe Markvard, souschef i studieadministrationen på Københavns Universitet:

»Det er egentlig ikke overraskende for mig, at kandidaterne er på samme niveau. Man kunne forestille sig, at de, der har en akademisk baggrund, ville have et bedre netværk og dermed bedre muligheder for at få et job. Men det er da glædeligt, at det ser ud til, at kandidaterne selv skaber sig dette netværk,« siger hun.

Ifølge undersøgelsen er studerende fra akademikerfamilier dog stadig mere tilbøjelige til at tage et relevant studiejob og i en periode læse på et udenlandsk universitet.

morten.vestergaard@jp.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Om Fox-kritikken af Danmark: Når sandheden skal frem

Gennem generationer har danskerne valgt at opbygge samfundet anderledes end USA, hvilket aldrig har afholdt også danske politikere fra at kritisere amerikanerne for den måde, hvorpå de har valgt at indrette sig.
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Alt forladt...

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce
Bolig
Danmarks svar på San Francisco: På toppen af alting bor borgparret fra Vejle
Ægtepar har adopteret middelalderstilen, siden de for halvandet år siden flyttede ind i Vejles nok mest specielle "borghus" med ”katakomber”, buer og hvælvinger. 
Se flere
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her