Annonce
Indland

Universitet bryder den sociale arv

Kandidater med uuddannede forældre har lige så gode chancer for job som andre.

En kandidatgrad er tilsyneladende, hvad der skal til for at udviske den sociale arv.

En omfattende undersøgelse, som Rambøll Management har foretaget for Akademikernes Centralorganisation, påviser for første gang, at social baggrund ikke har nogen betydning for hverken startløn eller chancerne for at få et job efter den sidste eksamen på universitetet.

Flere end 4.000 studerende og tidligere studerende, der begyndte på en akademisk uddannelse i henholdsvis 1997 og 2002, er blevet spurgt, og resultaterne overrasker Jens Mølbach, der er sekretariatschef i Akademikernes Centralorganisation.

Positiv overraskelse

»Vi havde forventet, at den sociale arv stadig spillede en rolle selv for kandidater fra universitetet. Så det er en positiv overraskelse, at studerende, der ikke har akademiske forældre, er lige så godt rustet til arbejdsmarkedet som alle andre,« siger Jens Mølbach.

Han peger dog på, at undersøgelsen ikke siger noget om, hvorvidt frafaldet på studiet er ens for studerende fra akademiske og ikke-akademiske hjem.

Jens Mølbach fortæller, at det er første gang, at den sociale arv er blevet undersøgt blandt kandidater, da det er første gang, at man har sammenlignet svar fra interviews og registerdata, der fortæller om kandidaternes sociale baggrund.

Undersøgelsen viser også, at kandidater, der ikke har akademiker-forældre, er lige så hurtige til at gennemføre deres uddannelse som andre.

Skaber eget netværk

Merethe Markvard, souschef i studieadministrationen på Københavns Universitet:

»Det er egentlig ikke overraskende for mig, at kandidaterne er på samme niveau. Man kunne forestille sig, at de, der har en akademisk baggrund, ville have et bedre netværk og dermed bedre muligheder for at få et job. Men det er da glædeligt, at det ser ud til, at kandidaterne selv skaber sig dette netværk,« siger hun.

Ifølge undersøgelsen er studerende fra akademikerfamilier dog stadig mere tilbøjelige til at tage et relevant studiejob og i en periode læse på et udenlandsk universitet.

morten.vestergaard@jp.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere
Test: Stor lyd og støjreduktion i nakkebøjlen
Voyager 6200 UC giver dig et overdådigt udvalg af funktioner til både forretning og fornøjelse i en diskret nakkebøjle, der kan hænge om halsen hele dagen uden at genere 
Se flere
Tag små skridt ud af ensomheden
Man kan ikke fra den ene dag til den anden bryde ud af sin ensomhed, men mange kan lære at blive mere sociale og med tiden føle sig mindre isolerede. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her