Mødre fanget i skattefælde
Mødre under 18 år, som modtager forsørgerkontanthjælp, straffes af modstridende love. Skatteministeriet vil nu undersøge sagen.
»Økonomien var det sværeste ved at blive mor,« fortæller 18-årige Camilla Stine Mollerup, som var 16 år, da hun fødte sønnen Sean. Alene i en lejlighed med sit nyfødte barn måtte hun lære at klare indkøb, rengøring og børnepasning og få det hele til at passe ind i en rytme.
Camilla Stine Mollerup er en af de unge mødre, som Lejlighedsprojektet i Århus har hjulpet til at få et liv i egen lejlighed.
18-års grænsen for personfradrag blev fastlagt i 1987 med baggrund i den børnecheck, der samtidigt blev indført som skattefri ydelse til forældre med børn under 18. Grunden til de unges lavere personfradrag er altså en børnefamilieydelse, som udbetales til forældrene.
En ydelse, der indirekte udløser en beskatning af de unge under 18 år.
I særlige tilfælde, hvor den unge under 18 år ikke bor hos sine forældre, er det dog muligt, at udbetale
børnechecken direkte til den unge. Men den regel gælder ikke for unge mødre på kontanthjælp.
Camilla Stine Mollerup har modtaget forsørgerkontanthjælp, siden hun som 16-årig blev mor. Siden da har hun ligesom andre forældre fået børnechecks til sin søn, men ikke til sig selv. Og det er helt i tråd med lovgivningen.
Ifølge § 2 i loven om
børnefamilieydelse bliver børnechecken ikke udbetalt, hvis barnet er forsørget af offentlige midler, som for eksempel kontanthjælp.
Dagligt pres
Den unge mor får altså børnechecken til sit barn udbetalt. Men samtidigt er det børnechecken til hende selv, der danner grundlaget for hendes lavere skattefradrag. Og børnechecken til sig selv kan hverken hun eller hendes forældre få, fordi hun er på kontanthjælp.
Camilla Stine Mollerup kalder den stramme økonomi for et dagligt, hårdt pres. Hun fortæller, hvordan hun som 16-årig havde svært ved at forholde sig til pengenes værdi:
»Det var Lejlighedsprojektet, der lærte mig, at det var billigere at handle i Netto end i Føtex. Det havde jeg aldrig selv tænkt over,« smiler den unge mor, som fra i år kan glæde sig over 320 kr. ekstra udbetalt hver måned. Simpelthen fordi hun nu er fyldt 18 år.
Rammer de svageste
Lejlighedsprojektets leder, Bodil Vinther Andersen, mener, at skatteloven rammer de svageste mødre og skaber forskelsbehandling.
For politikerne er de unge mødres skattesmæk en hidtil ukendt problemstilling.
Men en rundringning til skattepolitikerne René Skau Björnsson (S),
Charlotte Dyremose (K), Mikkel Dencker (DF), Morten Homann (SF), Poul Erik Christensen (R) og Frank Aaen (EL) viser, at de alle er enige om, at forskels-
behandlingen er uretfærdig. Uenigheden går på, hvordan man bedst løser problemet. Det vil de nu have undersøgt.
Venstres skatteordfører Kim Andersen har bedt Skatteministeriet om at undersøge sagen nærmere, før han udtaler sig.
Formanden for den nydannede "Foreningen Ung Mor" er glad for, at der nu kommer fokus på problemet.
»Hvis man regnes som voksen i forhold til kontanthjælpen, må man også betale skat derefter,« siger formand Nadja Kaagh.
»Det er på tide, at lovgivningen bliver revideret, så den svarer til det, der sker ude i samfundet,« fastslår hun.