Kræftplan halter bagud

Kræftpatienter må indstille sig på, at de i flere år fremover må tage til udlandet, hvis de vil være sikre på at få strålebehandling inden for den maksimale ventetid på fire uger.

Med de planer, som regionerne har lagt, vil der i 2010 ligesom i dag mangle 10 strålekanoner, for at de danske sygehuse kan tilbyde alle danske kræftpatienter strålebehandling til tiden.

Det fremgår af de udbygningsplaner, som regionerne har indsendt til Sundhedsstyrelsen, og som embedsmænd og læger i øjeblikket gennemgår.

Det skriver Politiken.

»Jeg kan se, at vi har nogle problematiske år foran os«, siger Sundhedsstyrelsens konstituerede chef, Else Smith.

Der findes i dag 37 strålekanoner på de danske sygehuse. Tallet skulle efter de kræftplaner, som er udarbejdet af regeringens Kræftstyregruppe, have været 47.

Efterslæbet er opstået, fordi amterne - som omtalt i Politiken i går - ikke har fulgt anbefalingerne i de to nationale kræftplaner, selv om regeringen og Folketinget har givet amterne penge til indkøb af det nye apparatur. De nye regioner, der driver sygehusene, står derfor i en »skæbnestund«, siger sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Han forventer, at de nye regioner i løbet af dette årti vil kunne tilbyde strålebehandling til alle kræftpatienter.

»Kommer det ikke til at fungere, så er der jo kun ét logisk skridt tilbage, og det er selvfølgelig et statsdrevet sundhedsvæsen«, siger sundhedsministeren, der dog ikke håber, det ender med en nedlæggelse af regionerne.

JP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen