Regeringen overvejer torturforbud

Regeringen er ved at opgive sin modstand mod at skrive et forbud mod tortur ind i dansk lovgivning.

Holdningen har ellers hidtil været, at det hverken er "nødvendigt eller hensigtsmæssigt" at indarbejde FN's torturkonvention i de danske love. Men justitsminister Lene Espersen (K) har nu bedt Straffelovrådet om netop at overveje et sådan forbud.

- Justitsministeriet finder som nævnt, at Danmark ikke er internationalt forpligtet til at indsætte en særskilt torturbestemmelse i straffeloven, hedder det i et nyt kommissorium for Straffelovrådet.

- Samtidig er Justitsministeriet opmærksom på, at indsættelsen af en torturbestemmelse i straffeloven vil sende et positivt signal til det internationale samfund. Desuden vil en sådan bestemmelse imødekomme den kritik, der har været rejst mod Danmark. Hertil kommer, at der som anført er rejst spørgsmål om forældelse af straffeansvar for tortur, hedder det i kommissoriet.

Straffelovrådet er samtidig blevet bedt om at overveje, om der i givet fald bør gælde en særlig forældelsesregel i tilknytning til en sådan torturbestemmelse i straffeloven.

Socialdemokraternes fungerende retspolitiske ordfører, John Dyrby, er tilfreds med VK-regeringen ændrede holdning.

- Det er kommer lidt sent, men bedre sent end aldrig. Vi har aldrig forstået argumentet med, at det ikke er nødvendigt, når FN mener det modsatte. Nu håber jeg bare, at lovændringen kan ske lidt hurtigt, da den her sag ligger lige til højrebenet, siger John Dyrby.

Tue Magnussen, der er kommunikationskoordinator ved Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT), er også tilfreds. Han mener, at netop Danmark - som er kendt for sin kamp mod tortur - har et særligt ansvar for at skrive torturkonventionen ind i lovgivningen.

- Der har ikke siden Anden Verdenskrig været eksempler på tortur herhjemme. Men der har været sager som har været på kanten mellem den nedre grænse for tortur og magtanvendelse - for eksempel når politiet har brugt magt i anholdelsessituationer. Og Hommelsagen viste også, at der er uklare regler om lovlig og ulovlig magtanvendelse, ligesom der har været eksempler på, at vi ikke har kunnet retsforfølge folk, som har begået tortur i udlandet, siger Tue Magnussen.

FN's Torturkomité har anbefalet Danmark at indføje en særlig torturbestemmelse i straffeloven - en anbefaling som ved flere lejligheder er blevet gentaget af en række nationale og internationale menneskerettighedsorganisationer.

I Norge blev der i 2004 indført en sådan bestemmelse i straffeloven, som særskilt kriminaliserer tortur. En bestemmelse som netop skyldtes talrige anbefalinger fra FN's Torturkonvention og er i erkendelse af den positive signalværdi.

Sidste år kom det samtidig frem, at anklagemyndigheden i indtil videre tre tilfælde har henlagt konkrete tortursager, fordi de var forældede.

I den ene af sagerne opdagede et herboende torturoffer tilfældigvis en dag, at lederen af den fangelejr i Afrika, hvor ofret var blevet mishandlet, også opholdt sig i Danmark. Statsadvokatens efterforskning bekræftede, at manden ganske rigtig havde været leder af fangelejren, men da torturen i lejren var ophørt i 1988, kunne manden ikke straffes efter dansk lov.

Årsagen er, at strafansvaret for tortur forældes efter 10 år, og at tortur i visse tilfælde falder ind under straffelovens almindelige voldsparagraf, hvor der i netop er en forældelsesbestemmelse.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.