Prisen for dansk børnepasning er i bund
<p>Danske familier bruger en langt mindre del af lønnen på børnepasning, end forældre i andre lande gør.</p>
Danske børnefamilier skal have langt færre kroner op af lommen for at få børnene passet, end det er tilfældet mange andre steder i verden.
For eksempel skal mange familier med to børn i den britiske hovedstad, London, hver måned sætte 27.000 kroner af til at få passet børnene i lokale daginstitutioner, skriver Politiken.
Storbritannien er et af de steder i verden, hvor familier bruger den største del af deres indtægter på børnepasning, viser en undersøgelse af børnefamiliers vilkår fra den økonomiske samarbejdsorganisation OECD ifølge avisen.
Billigt er det heller ikke at få passet børnene i Irland eller USA, hvor det er hver fjerde lønkrone efter skat, der ryger videre til daginstitutioner eller en "nanny".
9 procent af lønnen
Til sammenligning bruger en dansk børnefamilie kun 9 procent af lønnen på institutionspladser og er dermed blandt de billigste blandt OECD-landene.
- Vi glemmer nogle gange, hvor godt det danske samfund er lagt til rette for børnefamilierne.
- Det er tæske hamrende dyrt at drive daginstitutioner, men det er vi ikke helt bevidste om herhjemme på grund af de store offentlige tilskud, siger professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet til Politiken.
Det offentlige betaler mest
En opgørelse fra Ministeriet for Børn og Undervisning viser, at det er store summer, som hvert eneste år gives i støtte til børnepasning.
For eksempel er den årlige udgift til pasning af et barn mellem 0 og 2 år 121.200 kroner. Heraf dækker det offentlige 97.300 kroner, mens forældrebetalingen udgør 23.900 kroner.
Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerlige tænketank Cepos minder om, at historien om de lave pasningsudgifter i Danmark ikke kun er rosenrød.
- Når børnefamilierne bruger så få penge på pasning, modsvares det jo af verdens højeste skatter og afgifter, siger han til Politiken.