Fængselspersonale lærer arabisk

Fængsler lærer ansatte om arabisk sprog og kultur for at forhindre kriminalitet inden for murene.

Fængelsinspektør Arne Tornvig Christensen fra Nyborg Statsfængsel mener, at arabiskundervisning for hans personale skaber mere ro og bedre forståelse for de forskellige kulturer, som lever inden for fængslets røde mure.

I knap et år er flere af hans ansatte blevet undervist i arabisk sprog og kultur, så de kan forbedre kommunikationen med indsatte, der har en mellemøstlig baggrund.

»Det betyder, at vi får en bedre forståelse for de indsatte, og at vi derved undgår konfrontationer mellem indsatte og personale, som bunder i sproglige og kulturelle misforståelser,« siger Arne Tornvig Christensen.

Mere respekt

Som eksempel nævner han, at en fængselsbetjent nemt kan fejlfortolke en situation, hvor to arabisksprogede taler højt med hinanden.

»Måske morer de sig, men den ansatte kan opfatte situationen som faretruende og agere derefter. Det skaber selvfølgelig problemer,« siger Arne Tornvig Christensen.

Socialrådgiver i Nyborg Statsfængsel Anne Fuglsang er i et år blevet undervist i arabisk.

»Jeg har fået meget ud af det. Det er ikke altid så nemt at få respekt som kvinde, men jeg oplever, at indsatte med arabisk baggrund har fået mere respekt for mig, fordi jeg kan nogle arabiske gloser. Det er, som om de rækker hånden ud, fordi de føler, at jeg har gjort det samme ved at interessere mig for deres sprog og kultur,« siger Anne Fuglsang.

Hun er blevet undervist af den danske konvertit Saliha Fettah, som er uddannet lærer fra Danmark og har læst arabisk på et universitet i Bagdad, Irak.

»De ansatte har gennem undervisningen lært, at nogle tænker helt anderledes end dem selv. De forstår nu, at eksempelvis en imam er vigtig, og de er også blevet mere bevidste om deres egen kultur i mødet med en anden,« siger Saliha Fettah.

Kan dæmpe kriminalitet

Også de københavnske fængsler er begyndt at undervise i arabisk. Dansk Fængselsforbund mener, at undervisningen kan være med til at dæmpe kriminaliteten i fængslerne.

»For at holde god ro og orden i fængslerne er det vigtigt, at de ansatte har en fornemmelse af, hvad de indsatte gør og tænker. Men hvis ikke de forstår sproget, er det svært at danne sig en fornemmelse. Indsatte kan aftale narkohandler og true andre på arabisk, uden at de ansatte fatter mistanke. Det vil vi gerne ændre,« siger formand for Dansk Fængselsforbund Kim Østerbye.

Af samme årsag har de ansatte i Nyborg Statsfængsel terpet den arabiske vending for narko, oplyser Saliha Fettah. kristoffer.pinholt@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.