Færre kræftsyge sendes til udlandet

<p>Danske læger er blevet modigere og bedre til at bruge nye behandlinger, roser forening.</p>

Artiklens øverste billede
Danske hospitaler er blevet meget hurtigere til at tage nye ting op, og patienterne oplever ikke i nær samme grad at surfe rundt på nettet og finde behandlinger, som danske læger ikke kan tilbyde, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Lysten til at pakke toilettaske og journal for at drage til udlandet og blive behandlet for en kræftsygdom svinder ind.

I 2010 faldt antallet af patienter, som ønskede friske øjne på deres sygdom og behandling ved det såkaldte Second Opinion Panel i Sundhedsstyrelsen med 18 pct., viser panelets årsberetning. Af de 451 patienter, som blev vurderet af eksperterne i panelet, fik kun fem udstedt en billet til behandling i udlandet.

»Det er udtryk for, at vi er blevet bedre til mange ting på kræftområdet i Danmark. Der er langt mere overblik over, hvor de specialiserede behandlinger er, og hvor patienterne skal henvises til. Vi er også blevet bedre til at forsøge os med nye behandlingsmetoder, som patienterne tidligere måtte til udlandet for at få,« siger direktør Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Eksperimentel behandling


Second Opinion Panelet blev etableret i 2003 efter kritik af de danske kræftlægers niveau. Allerede det første kvartal i 2003 ønskede 36 patienter specifikt at blive behandlet i udlandet.

»I forhold til dengang er danske hospitaler blevet meget hurtigere til at tage nye ting op, og patienterne oplever ikke i nær samme grad at surfe rundt på nettet og finde behandlinger, som danske læger ikke kan tilbyde,« tilføjer direktøren.

Helt konkret tilbyder en række hospitaler i dag eksperimentel behandling af kræftpatienter, og en stor del af Second Opinion Panelets arbejde består i at henvise patienterne på tværs af landsdelene.

Udlandet misundelig


»Forklaringen på, at danskerne ikke behøver at drage til udlandet - med eller uden Second Opinion Panelets velsignelse - er, at vi har fået den eksperimentelle behandling langt mere integreret på hospitalerne. I dag er det faktisk sådan, at udlandet er misundelige på os for det system, fordi det betyder, at patienterne kan tilbydes det nyeste nye inden for landets grænser, og vi samtidig hele tiden kan vurdere, om vi skal inddrage de nye ting i standardbehandlingen,« siger professor Anders Jakobsen, der er overlæge på kræftafdelingen på Vejle Sygehus og en af eksperterne i Second Opinion Panelet.

Den store fordel ved Second Opinion Panelet er ifølge professoren, at det smidigt og uden det store administrative bøvl kan sende patienterne til de relevante afdelinger.

»Samtidig er panelet et godt middel mod usikkerhed og utryghed hos patienterne. Hvis patienten føler sig den mindste smule usikker på, om den behandlende læge er fuldt opdateret, og om alle behandlingsmuligheder er udtømt, kan de få sagen bedømt i Second Opinion Panelet. Det er med til at fjerne mistillid, at man har muligheden for at spørge andre,« siger Anders Jakobsen.

Hverken han eller Kræftens Bekæmpelse ser nogen grund til at nedlægge panelet trods den vigende efterspørgsel.

»Panelet er bestemt ikke overflødigt, for det er med til at underbygge tilliden mellem læge og patient, at patienten har mulighed for at få andres vurdering. Samtidig er Second Opinion Panelet en sikkerhed for, at vi ikke sender patienter af sted til kræftlæger, som er de rene charlataner,« siger Leif Vestergaard Pedersen.

Virkningsløs behandling


Også i Danske Regioner ser Ulla Astmann (S), formand for regionernes sundhedsudvalg, gerne panelet overleve.

»Der kommer hele tiden nye behandlinger, og her giver det mening, at Second Opinion Panelet på et sagligt grundlag vurderer, hvad det giver mening at sende patienterne til. Vi har jo set eksempler på patienter, som bruger deres sidste tid og en masse penge på at drage til udlandet til en virkningsløs behandling,« siger hun, der også ser den ringere søgning til panelet som udtryk for bedre behandlingstilbud i Danmark.

»Kvaliteten i kræftbehandlingen er steget gevaldigt, og patienterne kommer også hurtigere igennem. Resultaterne er så gode, at patienterne som regel ikke behøver at søge alternativer,« siger Ulla Astmann.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.