Er rygere svage mennesker?

Rygere er typisk mere på tværs, har mindre disciplin, og de er mindre samvittighedsfulde end ikkerygere, viser australsk undersøgelse. Det gør rygere til deres egen værste fjende under rygeafvænning.

De er et forfulgt folkefærd, rygerne. Og nu bæres der endnu engang brænde til bålet. Australske forskere har studeret 5.000 menneskers personlighed i forhold til "de fem store" karaktertræk: Udadvendthed, samvittighed, åbenhed over for erfaring, neurotisme samt evnen til at være pligtopfyldende.

Rygernes samvittighed viste sig at være noget tilrøget, deres samarbejdsevne var dårligere, og de genererede oftere negative følelser end gennemsnittet.

De dårlige karaktertræk gør det ifølge en forskerne, Dr. John Malouff, svært for rygere at søge afvænningshjælp. Rygerne mangler ganske enkelt de evner, der normalt karakteriserer folk, der søger hjælp, og det er i sig selv med til at fastholde dem som rygere, viser undersøgelsen fra The University of New England.

Manglen på samvittighed viser sig blandt andet ved, at rygere ikke gider at lave "hjemmeopgaver" fra et eventuelt rygestopkursus. Men ikke nok med det - rygerne har tendens til at være mere ligeglade med den skæld ud, det giver at pjække fra et rygestopkursus. De føler nemlig mindre behov for at være på god fod med omverdenen end ikkerygere. Den kombination gør det utrolig svært at behandle rygere.

Dr. Malouff mener også, at rygernes image som uadvendte mennesker er ved at ryge sig en tur. I takt med at flere og flere stopper, er det kun den hårde kerne, der er tilbage. De ved, at rygning er dødeligt for både dem selv, deres familie og kollegaer, derfor vælger flere og flere at holde sig for sig selv, lyder forklaringen.

jakob.voelver@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.