Danmark går forrest med at gemme politikeres e-mails

Hvad foregik der, da bankpakkerne blev til? Svaret kommer måske fra e-mails.

Artiklens øverste billede

Som det formodentlig første land i verden har Danmark i det nye år taget skridt til systematisk at gemme for eftertiden, hvad alle politikerne i parlamentet modtager og sender af e-mails.

Nu skal lagringen til historien ikke blot gælde de mest centrale politikere og deres dokumenter på papir.

Alle Folketingets medlemmer har fra i år fået mulighed for med et enkelt tryk at lagre deres udvalgte e-mails, som senere kan afleveres til dvd'er, der lægges i aflåste magasiner i Rigsarkivet.

Få personer

Et par generationer senere kan historikere så - måske - kaste lys over, hvad der egentligt foregik de nætter, da for eksempel bankpakkerne blev til på Christiansborg.

Kun få personer med kode får adgang til magasinerne med mails. Brugere udefra får selvsagt ikke adgang via internet eller fysiske besøg, som kan bruges til udsmugling, som Rigsarkivet tidligere har været plaget af.

Systemet med gemme e-mail med et tryk indføres, fordi politikernes indbakke ellers tømmes automatisk undervejs, når den bliver for proppet.

Det arkivmæssige problem blev opdaget, da tidligere folketingsmedlem Lone Dybkjær (R) afleverede sin mailboks. Der manglede noget, fortæller projektleder, mag.art. Peter Edelholt, Statens Arkiver.

- Det er første gang med en systematisk løsning, hvor en knap i Outlook gemmer mails i en særlig mappe. Hvis politikerne laver en aftale med os, kan vi hente fra mappen, fortæller han.

75 år

Som regel skal den slags materiale være gemt godt væk i 75 år, blandt efter krav fra datatilsynet og af hensyn til de personer, som politikerne har skrevet sammen med.

Politikernes mails bliver konverteret til såkaldte tiff-filer, som viser et billede af dokumentet. Hvis eller når det forholdsvis simple tiff-format går af mode, vil Rigsarkivet konvertere hele molevitten til et nyt læsbart format.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.