WWF: Auktionshus holder liv i krybskytteri

Bruun Rasmussen kritiseres for at sælge horn fra stærkt truede næsehorn.

Artiklens øverste billede
Så sent som foråret fik Bruun Rasmussen en bøde på 50.000 kroner i Københavns Byret for at sælge et næsehornshorn uden tilladelse.

Det ansete auktionshus Bruun Rasmussen er med til at holde liv i krybskytters drab på udryddelsestruede næsehorn og elefanter i Afrika, når man udbyder horn fra næsehorn til salg - uanset om det sker med gyldig tilladelse eller ej.

Det mener generalsekretær Gitte Seeberg fra WWF Verdensnaturfonden. Anledningen er Bruun Rasmussens auktion onsdag i København, hvor fire horn fra næsehorn - to par - er udbudt til salg. Krybskytteriet efter næsehorn i Afrika sætter ny rekord i 2012.

Et kæmpeansvar

- Jeg synes, Bruun Rasmussen påtager sig et kæmpeansvar. De burde simpelt hen holde sig for gode til det her, når de ved, hvordan problemet er eskaleret de senere år. Der er jo ikke nogen, der tvinger dem til at sætte disse horn til salg, siger Gitte Seeberg.

Det ene par horn er vurderet til 150.000-200.000 kroner, det andet til 300.000-400.000 kroner. Dyrene er nedlagt af en italiensk storvildtjæger i Østafrika i 1967, og hornene ledsages af certifikater fra Cites-konventionen, der ifølge Naturstyrelsen gør salget lovligt.

Men lovligt eller ej, så er det ifølge Gitte Seeberg dybt problematisk, at auktionshuset giver sig af med at sælge dele af stærkt truede dyrearter. Drab på næsehorn i Sydafrika sætter en sort rekord i 2012, hvor der indtil nu er nedlagt hele 455 dyr.

Smugles til Kina og Vietnam

Hornene smugles til lande som Kina eller Vietnam, hvor køberne tror, at de i pulverform kan kurere kræft eller styrke potensen. Prisen per gram er langt højere end prisen på guld eller narkotika.

- Det her er med til at holde liv i noget, som burde være stoppet for længe siden. Der arbejdes på livet løs med at stoppe smugleri af elfenben og næsehornshorn, og det er altså rigtig svært, når hornene nogle steder sælges legalt, siger Gitte Seeberg.

Så sent som foråret fik Bruun Rasmussen en bøde på 50.000 kroner i Københavns Byret for at sælge et næsehornshorn uden tilladelse.

Bøden blev i Østre Landsret nedsat til 10.000 kroner, fordi firmaet ifølge retten havde grund til at tro, at det kunne få en tilladelse i hus inden auktionen. Køberen var en kineser, som bød 720.000 kroner for hornet. Han betalte imidlertid aldrig, og handlen gik tilbage.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.